Innenriks

Hun kan redde Aker

Ullevål blir storbysykehus og Aker sykehus legges ned. Men Erling Folkvord i Rødt krever at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) nå griper inn og redder Aker.

Med mindre helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen griper inn, går det mot slutten for Aker sykehus. Bystyremedlem Erling Folkvord (Rødt) krever at statsråden kommer på banen og tilsidesetter vedtaket om å legge ned sykehuset.

– Hvis hun setter sitt politiske godkjentstempel på dette vedtaket, er det en voldsom provokasjon mot Groruddalens befolkning og Oslo bystyre, sier Folkvord.

Ingen løfter

Styret i Oslo universitetssykehus (OUS) vedtok i går å etablere storbysykehus på Ullevål og legge ned Aker sykehus. Det åpnes for, men gis ingen løfter om, videre helserelatert virksomhet på Aker innen psykiatri, livsstilssykdommer og kroniske lidelser.

Nær samtlige styremedlemmer som uttalte seg i saken, viste til at premissene for vedtaket er lagt av Helse Sør-Øst: At nesten hele Akers pasientgrunnlag skal overføres til Akershus universitetssykehus (Ahus) i løpet av året.

Are Saastad i Fagforbundet Aker er ikke nådig overfor styremedlemmene i OUS, og mener de ikke kan gjemme seg bak disse premissene.

– Jeg har lyst til å minne om Nürnbergprosessen i 1945 og 1946. Soldater som hadde begått krigsforbrytelser på ordre fra offiserer, ble funnet like skyldige som de som ga ordrene, sier Saastad.

– Men mitt hovedpoeng er at man har vedtatt å legge ned et lokalsykehus. Det er en sak for regjeringen, ikke et sykehusstyre, sier Saastad og viser til Soria Moria 2, der det står at ingen lokalsykehus skal legges ned.

Ignorerer bystyret

Et enstemmig Oslo bystyre er spilt ut på sidelinjen. Tidligere i år vedtok bystyret blant annet krav om at:

* Planene om å legge ned Aker sykehus må midlertidig stanses.

* Det gjøres en evaluering av overflyttingen til Akershus universitetssykehus (Ahus) som allerede er gjennomført (bydelene Grorud og Stovner).

Dette har styret i OUS ignorert. Helse Sør-Øst har riktignok nylig sendt et brev til Akershus universitetssykehus der det ber om en evaluering av tjenestetilbudet til befolkningen i Grorud og Stovner. Men evalueringen er ikke uavhengig, og vil pågå etter at vedtaket om å legge ned Aker nå er fattet.

Styreleder Steinar Marthinsen i OUS sier han forstår at mange er skuffet, men står fast ved at styret har landet på den beste løsningen for å etablere et storbysykehus i Oslo.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ønsker ikke å kommentere saken før hun har gjennomgått innholdet i vedtaket.

Mer fra Dagsavisen