Innenriks

Redd for politinettverk

Politileder Curt A. Lier er bekymret for at det finnes et

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) uttalte mandag at hun var urolig for at det eksisterer et uformelt nettverk av ansatte i Forsvaret og politiet som deltar i private oppdrag, for eksempel henting av barn som blir holdt i utlandet av mor eller far.

Mandag ble det klart at to offiserer fra Marinejegerkommandoen har deltatt i aksjonen for å få tidligere OL-vinner Khalid Skahs to barn ut av Marokko. Aksjonen var planlagt av barnas mor Anna Cecilie Hopstock. Aftenposten skrev i går at kilder i Forsvaret kjenner til flere slike saker, og at man mener det er aksept for denne type private oppdrag i deler av forsvaret.

Skummelt

Leder for politijuristene, Curt A. Lier, mener det er all mulig grunn til bekymring.

– Vi forventer at det snarest mulig kartlegges hva dette dreier seg om, hvordan det rekrutteres fra disse nettverkene og av hvem, sier Lier.

Han mener at det å kartlegge eventuelle nettverk er et felles ansvar mellom Justis- og Forsvarsdepartementet. Lier kjenner ikke selv til at det eksisterer rekruttering av politifolk til private oppdrag, men er bekymret for at det er slik.

– Dette er skummelt. Det er langt over grensen for hva som er akseptabelt, og trolig ulovlig, sier en betenkt Lier.

Han påpeker at politiansatte ifølge politiloven alltid er i tjeneste, og at det er lite rom for privat virksomhet ved siden av arbeidet.

– Dette må være underlagt demokratisk kontroll. Ellers får man en vanskelig grense: Når er man i Den norske stats tjeneste, og når opererer man privat? Hvordan kan vi forklare andre lands myndigheter at dette plutselig er privatpersoner vi ikke har ansvar for, sier han, med tydelig adresse til de to offiserene som var med på hentingen av Khalid Skahs barn i Marokko.

Vil svare Stortinget

Politidirektoratet (POD) gikk i sommer gjennom Marokko-saken og konkluderte med at ingen med politibakgrunn var involvert. Nå har justisminister Knut Storberget bedt POD gå gjennom saken på nytt.

– Det har de siste dagene kommet nye opplysninger, og for sikkerhets skyld vil vi ha en ny gjennomgang av saken. Vi vil finne ut hvilken tilknytning politiansatte har hatt, og om det er behov for endringer i regelverket for hva polititjenestemenn kan gjøre på fritiden, opplyser justisdepartementets infoavdeling.

Departementet vil avvente svar fra POD før de uttaler seg mer om eventuelle nettverk.

Høyres stortingsgruppe sendte i går et brev til både Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre. De bes svare på en rekke spørsmål rundt den private aksjonen i Marokko.

– Det har vært en informasjonsstrøm som ikke tilfredsstiller normal standard. Saken bærer preg av at informasjonen kom motstridende og etter press fra media. Vi er bekymret for at man ser etter syndebukker i de to marinejegerne, mens man toer egne hender. Her er det åpenbart at også UDs folk har vært involvert, sier Ivar Kristiansen (H).

Både Faremo og Støre sa i går at de kommer til å svare Stortinget.

Mer fra Dagsavisen