Innenriks

Veteranleger klare til å hjelpe

Over 1.000 pensjonerte leger kan i en krisesituasjon bli kalt inn for å jobbe

Fastleger har allerede begynt å ta inn pensjonerte leger, opplyser helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Allmennlegeforeningen har 1.073 pensjonerte medlemmer under 75 år.

De fleste leger mister autorisasjonen når de fyller 75 år, men også de som er eldre enn dette, kan nå komme til å bli en verdifull ressurs. Ved søknader om lisens for veteranlegene, er det lagt opp til en rask og smidig saksbehandling.

Jo Telje, som var kommuneoverlege og helsesjef i Nord-Fron kommune gjennom 32 år fram til han pensjonerte seg i fjor, sier han gjerne trår ut av pensjonisttilværelsen hvis det blir behov for det.

– Selvfølgelig stiller jeg opp hvis jeg blir spurt, sier 69-åringen, som nå bor i Bærum.

– Kan leger som har passert 75 år klare å bidra med noe?

– Selvfølgelig. I familien har vi en professor som jobbet ved Rikshospitalet til han ble 92 år, svarer Telje.

Melder seg frivillig

At veteranlegene ikke vil nøye seg med å være passive tilskuere gjennom influensakrisen, har vi allerede fått et eksempel på i Sagene bydel i Oslo. Der har både pensjonert helsepersonell og studenter meldt seg til frivillig innsats, kan bydelsoverlege Henning Mørland opplyse.

Mørland, som også er del av helse- og velferdsetaten i Oslo, påpeker at statens fastleger enkelt kan ta inn vikarer uten å gå gjennom masse byråkrati.

– De kan lettere få utløst refusjon fra Nav, uten at vikariatene må forhåndsgodkjennes, sier han.

Mørland peker også på at mye helsepersonell jobber deltid.

– Vi har en ekstra ressurs der. Mange kan sikkert jobbe mer enn de normalt gjør. Vi kan pålegge overtid innenfor arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Fastlegene har også mulighet til å utvide åpningstida, for å få behandlet flere. Pasientene skal i så fall ikke selv betale noe mer enn ordinær egenandel for vanlig konsultasjon på kveldstid.

Arbeidsgiverne kan bidra

I hvilken utstrekning det kan bli behov for å kalle inn ekstramannskaper, avhenger i stor grad av arbeidsgiverne.

– Det vil ha mye å si om arbeidsgiverne følger oppfordringen om å utvide egenmeldingsretten, sier Trond Egil Hansen, leder i Allmennlegeforeningen.

Bedrifter som ikke er med i IA-ordningen, er blitt oppfordret til å la sine ansatte ta ut åtte dager egenmelding i strekk, selv om de normalt bare har rett til tre.

– Mange av de syke vil ha influensasymptomer uten å være alvorlig syke. De får behov for fraværsattest hvis de ikke kan skrive egenmelding for mer enn tre dager. Dette punktet har faktisk veldig stor betydning for hvor stort presset vil bli på legekontorene, sier Hansen.

Håper på det beste

Også pensjonerte helsebyråkrater og medisinske forskere, kan bli bedt om å trå til, eller kanskje til og med beordret til å hjelpe til, hvis svineinfluensaen går fra vondt til verre.

– Vi er ikke der ennå, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, som påpeker at det mange skritt i opptrappingsplanen.

– Jeg tror ikke det blir nødvendig å ta alle skrittene, sier han.

Assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog tror heller ikke det blir behov for å beordre helsepersonell.

– Vi er nå i ferd med å vaksinere helsepersonell og risikogruppene. Vi regner med at i løpet av ytterligere et par tre uker vil vi ha nådd alle i disse gruppene og være i god gang med vaksinering av den øvrige befolkningen. Når vi får vaksinert mange, vil nok trykket bli redusert. Da vil det bli enda mindre behov for å beordre inn folk som jobber andre steder. Før beordring vil vi prøve oss med frivillighet, sier Guldvog som kaller dette en nasjonal dugnad.

Mer fra Dagsavisen