Innenriks

Dramatisk debut med lutefisk

Knut Borge er så definitivt en lutefiskelsker av rang, men det gikk

Sesongen for årets lutefisk er i gang, og selv om flere års vekst i konsumet ble snudd til nedgang i fjor, gleder entusiastene seg til lidenskapelige lutefiskaftener fram mot jul.

En av lutefiskens store tilhengere er tv-personligheten og livsnyteren Knut Borge. Men at det skulle bli slik, var ikke gitt på forhånd. Som hos så mange andre kom aha-opplevelsen først i voksen alder.

UTENKELIG

– Mitt forhold til lutefisken er nå varmt og godt, men det skulle ta sin tid, forteller Knut Borge til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hans far var nemlig meget konservativ i matveien, og det var rett og slett utenkelig at lutefisken kunne komme på menyen hos familien Borge.

På 1980-tallet jobbet Knut Borge i VG, og reporteren var en flittig gjest på Tostrupkjelleren, journalistenes berømte vannhull, som hadde store mengder lutefisk på menyen.

– Den legendariske og nå avdøde hovmester Claus Krohn ble helt fælen og ilsk ettersom jeg nektet å innta lutefisken. Jeg fikk streng beskjed om å innfinne meg på Tostrupkjelleren klokken 17 påfølgende dag for oppstramming, minnes Borge.

LIVVAKTER

– Jeg forsøkte desperat å få med meg noen livvakter fra VG, men ingen kunne. Under Krohns strenge oppsyn viste det seg imidlertid at lutefisken ikke var så fæl allikevel.

– Jeg gikk fra novise til begeistret fan på ganske kort tid. Det er rett og slett fantastisk god mat, og ikke minst er tilbehøret genialt. Det er heller ikke til å se bort fra at det er en ypperlig anledning til å avnyte øl og dram, som jo er et stort pluss, humrer Borge.

For Borge er lutefisken nå blitt ensbetydende med førjulstid.

– Rekorden er 14 lutefiskaftener på én sesong, men en håndfull ganger kan også rekke, mener han.

Tørrsennep og mye pepper er Knut Borges egen lille vri på måltidet.

NORSK

Mesterkokken Harald Osa er også fan av lutefisken.

– Lutefisken må være det norskeste av det norske vi har, og lite setter følelsene så godt i sving, ler Osa når ANB spør ham om lutefiskens gleder.

– Nordmenn går mann av huse for lutefisken, og jeg synes dette er en fantastisk førjulstradisjon. Det som er moro, er at det ikke er noen fasit på hvordan den skal serveres. Noen kan bli rasende hvis du vil ha ringerikspoteter i stedet for mandelpoteter, andre vil ha lange og ikke torsk. Det er spesielt med dette engasjementet, medgir Osa.

Hans eneste stalltips for lutefisken er at du ikke bør spise den alene.

– Den er skapt for sosiale sammenkomster, mener han. (ANB)

Mer fra Dagsavisen