Innenriks

Kvinner taper heltidskampen

I varehandelen er åtte av ti kvinner deltidsansatt, mens åtte av ti menn jobber heltid, viser en ny undersøkelse fra Handel og Kontor.

Ferske tall fra Handel og Kontor (HK) avdekker at blant enkelte store kjeder innenfor detaljhandel er kun to av ti fast ansatt. De resterende er deltidsansatt, midlertidig ansatt, eller ansatt i vikariater og som ekstrahjelp.

– Det er skremmende å se hvor mange som jobber deltid, og ikke minst hvor mange som jobber ufrivillig deltid, sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i HK.

Et «kvinneproblem»

Masha Shams (24) har de siste fem årene forsøkt å finansiere studiene med jobb ved siden av. I klesbutikken hun jobber ba hun lenge om flere timer og fast deltidskontrakt. Da hun ikke fikk det, måtte hun skjøte på med to jobber til.

– Jeg er opptatt hele døgnet. Det går ut over det sosiale. Jeg kan ikke være med på ting, og må ofte avlyse avtaler, sier hun.

Resultatene fra undersøkelsen bekrefter at ufrivillig deltid er et «kvinneproblem». I mannsdominerte bedrifter er deltid et ikke-problem, der har de aller fleste heltidsstilling dersom de ønsker det, slår HK-undersøkelsen fast. I så måte er tallene klare: Åtte av ti menn jobber heltid. Åtte av ti kvinner jobber deltid. Og halvparten av disse sier de jobber ufrivillig deltid.

Vil rydde opp

Undersøkelsen sammenligner også forskjellige bransjer. Ni av ti kvinner i dagligvarehandelen jobber deltid, halvparten ufrivillig. I byggvarebransjen jobber så godt som alle de spurte mennene heltid.

Nå må rett til heltid lovfestes, mener Følsvik i HK og får følge av LO-nestleder Gerd Kristiansen.

– Tallene er sjokkerende. LO skal trykke på for å lovfeste retten til heltid, sier hun, og legger til:

– Politikerne bør glemme alle detaljene rundt lovfestet rett til heltid. Innfør loven, så lover jeg som nestleder i LO at vi skal rydde opp og bli enig om detaljene på hver enkelt arbeidsplass.

Støtter lovfesting

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) støtter forslaget om å lovfeste rett til heltid. I forhold til deltidsproblematikken er det fortsatt et stykke igjen til likestilling, mener leder i samfunnsavdelingen Bjørg Unstad.

– Men at man får det til på arbeidsplasser dominert av menn, viser at det lar seg gjøre, sier hun.

– Et dårlig forslag

Thomas Angel i Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) mener at å lovfeste en rett til heltid er et dårlig forslag.

– Deltid er en hensiktsmessig fleksibilitet for bedriftene som sikrer overlevelsesevnen. Og det sikrer arbeidsplasser for folk, sier han.

Mer fra Dagsavisen