Innenriks

Algeoppblomstring truer fisken

Varmen fører til oppblomstring av alger langs kysten og i innsjøer.

De siste dagene har badegjester sett mye «grums» i vannet ved flere av Oslos badesteder. Astri Olsen, som i går svettet på Huk sammen med barnebarnet Daniel Viggen (7), lar seg ikke stresse av det.

– Vannet er litt grumsete, men det er kanskje ikke så merkelig med så mange badende, sier hun.

Enkelte som har studert vannet på nært hold, har spurt seg om grumset kan være giftig mudder på avveie fra dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

– Det er ingen grunn til å tro noe slikt. Høyst sannsynlig er det snakk om alger, sier Tone Høysæter, overingeniør i Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune.

Vokser fortere

Susanne Schneider, forsker ved Norsk institutt for vannforskning, bekrefter dette.

– Når været er så varmt som det er nå om dagen, trives algene veldig godt og vokser fortere. Dette er ikke bare noe man ser i Oslofjorden nå, men også mange andre steder, forteller Schneider.

Hvis algene får mulighet til å fråtse i næringssalter som nitrogen og fosfor, trives de enda bedre.

– Slike næringssalter finnes i avrenning fra jordbruket og i kloakk. Innsjøer tåler litt tilføring av dette, men ikke like mye i varmen som når det er kaldere, advarer Schneider.

Stor algevekst innebærer produksjon av oksygen, men bare om dagen.

– Om natten puster algene nærmest for mennesker og oksygenkonsentrasjonen går ned i vannet. Samtidig er det mindre oksygen i varmt vann enn i kaldt vann, forklarer Schneider.

Dødelig kombinasjon

Mye alger i varmt vann, spesielt i grunne innsjøer, kan dermed bli en dødelig kombinasjon for fisken i disse innsjøene.

– Jeg har sett bilder fra utlandet med massevis av fisk som ligger i vannet og dør på grunn av oksygenmangel. Det ser helt ille ut. Så vidt jeg vet har ikke noe lignende skjedd i Norge så langt, men det er absolutt mulig at det skjer, sier Schneider.

– Er disse algene farlige for mennesker?

– Som regel ikke, selv om det finnes noen unntak. Det er blitt registrert farlige alger i Vansjø og andre steder, svarer Schneider.

Tidligere oppblomstring av blågrønnalger i Vansjø i Østfold, har blant annet ført til langvarige badeforbud der.

– Ingen helsefare

Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune har denne uka tatt nye vannprøver ved en rekke populære badesteder. Resultatene vil etter hvert bli presentert på hjemmesidene til etaten. Så langt i sommer har vannkvaliteten vært utmerket.

– Vi regner ikke med at algeoppblomstringen nå innebærer noen helsefare for folk, sier Høysæter.

– Alger kan være farlige, men ikke de vi ser mer av nå.

Mer fra Dagsavisen