Innenriks

Knivbladet brakk, reddet livet

Raneren stakk en gang og så en gang til. Da brakk knivbladet. Det reddet livet til den 58 år gamle bussjåføren. For raneren fortsatte å stikke med den ødelagte kniven.

BUSKERUD (Dagsavisen): Sola skinner. Naturen roper «vår!». Kontrasten til det som skjedde natt til 3. april er voldsom. Men den kunne ha vært enda større. 58-åringen lever. Han kunne vært død.

– Klokka var 00.36. Jeg var på vei med nattbussen fra Oslo til Hønefoss. Det var mørkt og tåke. Derfor var det vanskelig å se han som ventet på Homledal, tredje holdeplass etter Sollihøgda.

Livsfarlige kontanter

Bussjåføren forteller sin dramatiske historie rolig og nøkternt. Han har sagt seg villig til anonymt å fortelle om sitt livs drama til Dagsavisen for å vise hvor livsviktig det er å gjøre norske busser kontantfrie. I andre land har de for lengst sluttet å ta imot penger for billetter på bussene.

– Hadde ikke knivbladet knekt, ville jeg ikke vært her i dag. Han fortsatte å slå mot overkroppen min med den ødelagte kniven. Jeg var blå og gul over hele venstre side av brystet dagen etter.

Maskert og bevæpnet

58-åringen hadde en dårlig følelse i kroppen før han la ut på bussturen som kunne blitt skjebnesvanger. Bare et par uker tidligere var en kollega blitt forsøkt ranet på samme strekning. Da 58-åringen så skyggen ved holdeplassen, ante han uråd. Vanligvis venter ingen på bussen der om natten.

– Han snudde seg halvt da han skulle gå på. Nå skjønner jeg at han gjorde det for å ta på seg en maske og få fram kniven.

Så eksploderer situasjonen. Raneren skriker at han vil ha billettpengene. Kniven går inn i brystet en gang, to ganger. Sjåføren klarer å løsne bilbeltet, får reist seg. Kniven treffer betalingsterminalen og bladet brekker. Raneren enser det ikke. Han fortsetter angrepet, voldsomt og brutalt.

– Jeg ropte til nærmeste passasjer at han måtte hjelpe meg. Han fikk kontroll over raneren og klarte å holde ham nede.

Kjører mens blodet siler

Nå skjer nesten det utroligste. Mens blodet siler nedover brystet på 58-åringen, griper han tak i mikrofonen og forklarer passasjerene hva som har skjedd. Deretter kjører han bussen på egen hånd ned til rasteplassen på Sollihøgda.

– Det var mørkt og tåke. Jeg kunne ikke etterlate bussen i veien, forklarer han.

Kort tid etter kom politi og ambulanse til stedet. 58-åringen ble fraktet til Ringerike sykehus. Der registrerte legene to knivstikk, det ene to centimeter dypt.

Ingen flere bussran

Raneren, en ung mann, ble varetektsfengslet for fire uker.

– Jeg synes han bør få en lang straff, slik at andre som har lignende planer, kanskje kommer på bedre tanker, sier 58-åringen,

Imponerende nok var han tilbake bak rattet to uker etter ransforsøket.

– Jeg følte jeg bare måtte prøve å kjøre igjen. Foreløpig går det bra.

Andre bussjåfører er ikke like heldige.

– Veldig mange blir uføre etter et ran, forteller Leif-Arne Myhre, leder for Sporveisbussenes fagforening og hovedtillitsvalgt i UniBuss.

Før helgen hadde han besøk av kolleger fra Stockholm.

– Tidligere hadde vi i gjennomsnitt ett ran i måneden. Etter at bussene ble kontantfrie 1. april 2007, har det ikke vært ett eneste, forteller Bengt Bryungs, sektionsordførande i Trafiksektionen i fagforeningen Kommunal.

– Stockholm gjorde det samme som for lengst er gjort i Roma, Aten, London, Paris og Brussel, supplerer ombudsman Peter Jonson, også han fra Kommunal.

– Det er merkelig at det samme ikke for lengst har skjedd i Oslo og i andre byer i Norge.

Mer fra Dagsavisen