Innenriks

– Kniv har gått ut på dato

Håndvåpen er in, melder Røde Kors.

Khan jobber i det såkalte nettverksprosjektet til Oslo Røde Kors og har god kontakt med ungdommer i utsatte miljøer i hovedstaden. Han forteller at skytevåpen har tatt knivens plass når disse unge mennene skal ut på byen.

– De bærer våpen for å føle seg trygge og bli sett. Stort sett er det håndvåpen det er snakk om, kniven har nesten gått ut på dato i disse miljøene, sier Khan til NTB.

Han forteller at illegale våpen omsettes for få tusenlapper.

– Hvem som helst har råd til å kjøpe et skytevåpen. Det koster ikke mer enn 5.000-6.000 kroner på gata og er veldig lett tilgjengelig, sier han.

– Vil bli brukt

Natt til lørdag ble tre menn truffet av skudd på åpen gate i Oslo sentrum. To av dem var ifølge politiet ikke involvert i krangelen som trolig førte til skytingen.

Ikhlaq Khan er selv ikke særlig overrasket over helgens hendelse.

– Bærer man våpen og havner i konflikt, vil våpenet bli brukt. Derfor er det så viktig å møte ungdommene allerede når de kommer i politiets søkelys for første gang, sier han.

Daglig leder Lars Norbom i Natteravnene mener volden er blitt råere i Oslo-gatene de siste årene.

– Den har nok ikke økt i omfang, men terskelen er lavere for bruk av stikkvåpen generelt og skytevåpen i gjengoppgjør, sier han til NRK.

Byrådsleder Erling Lae mener den fremste forebyggingen av alvorlige voldsepisoder er pågripelse og straffeforfølging av gjerningsmannen.

– Vi kan ikke akseptere slik hendelser i byen vår. Det er svært viktig at gjerningsmannen blir tatt, sier Lae til NRK.

– Ingen oversikt

Dagbladet.no satte søkelyset på illegale håndvåpen i forrige måned etter at politiet på Romerike formelig snublet over en koffert full av kraftige skytevåpen under en narkotikaaksjon på Lillestrøm.

– Norsk politi har ingen god oversikt over hvor mange illegale våpen som florerer på i det kriminelle miljøet. Den største trusselen ble i 2006 vurdert å være de kriminelle gjengene, sa seniorrådgiver Roger Stubberud i Oslo politidistrikt til avisen.

Han kunne fortelle at våpnene som regel er stjålet fra Forsvaret, våpenbutikker eller samlere eller de har forsvunnet fra pistolklubber. Deaktiverte eller plomberte våpen utgjør også en del av det illegale markedet.

– Dersom man vet hva man gjør, er våpenet funksjonelt i løpet av 10-30 minutter, sa Stubberud til Dagbladet.no.

Mer fra Dagsavisen