Innenriks

Tetzschner anmeldt til Økokrim

I kveld kjemper Oslo Høyres leder Michael Tetzschner om stortingsplass.

Anne Kathrine Eckbo har i dag anmeldt advokat og Høyre-politiker Michael Tetzschner til Økokrim for medvirkning til bedrageri. Grunnen er at Tetzschner gjennom 24 år har vært leder av Økonomisk Råd (internkontrollen) i Eckbos legater.

Legatene er opprettet av Anne Kathrine Eckbos bestefar Eivind Eckbo, og forvaltes i dag av et styre ledet av høyesterettsadvokat Ole Lund. Daglig leder er Anne Kathrine Eckbos tremening, advokat Finn O. Eckbo. Også disse to ble i dag anmeldt til Økokrim.

– Han grep ikke inn

Anne Kathrine Eckbo har i mange år prøvd å få fullt innsyn i hvordan Eckbos legater blir forvaltet. Det er blant annet kjent at Finn Olaf Eckbo får over 4,5 millioner kroner i året for å forvalte legatene. Det er mer enn alle de veldedige formålene får tilsammen.

Forretningsføreren gjennom en årrekke, Rolf Eckbo, ble i 1997 dømt til 5 års fengsel for økonomiske misligheter, samt fradømt retten til å være advokat.

– Tetzschner var hele tiden leder av internkontrollen, men hadde ikke noen innsigelser; ikke engang da forretningsfører ble fengslet. Mens han sonet skrev Tetzschner en attest som førte til at Rolf Eckbo fikk ny autorisasjon fra Kredittilsynet. Det er nokså spesielt at en person som i dommen er beskrevet som en «spesialist i falske bilag» får fortsette som regnskapsfører, mener Anne Kathrine Eckbo.

– En sjikanøs handling

– Dette er en sjikanøs handling, hvis grunnlag er tilbakevist i en uavhengig granskning av advokatfirmaet Tommesen og Ernst&Young. Rapporten hart vært kjent siden januar i år, og anklagene har tidligere vært framsatt i bokform, sier Michael Tetzschner i kveld.

Han mener dagen for anmeldelsen slett ikke er tilfeldig valgt.

– Noen med kjennskap til politiske prosesser har ønsket å lage maksimal skade for undertegnede, sier Tetzschner til Dagsavisen.no.

Leder av nominasjonskomiteen, Leif Nybø, støtter Tetzschner.

– Påstandene mot Tetzschner er tilbakevist i en uavhengig granskningsrapport. Her ble det ikke avdekket noen uregelmessigheter. Jeg har som leder av nominasjonskomiteen hatt en samtale med Tetzschner om dette, og ser ingen grunn til å bruke mer tid på saken, sier Nybø til Dagsavisen.

Er selv Høyre-medlem

Anne Kathrine Eckbo er selv Høyre-medlem, og er lei seg for at saken nå kan ramme Høyre. Dagen for anmeldelsen var likevel ikke tilfeldig valgt.

– Nei, det er den selvsagt ikke, men anmeldelsen ville kommet likevel. Jeg har snakket med nominasjonskomiteen i Oslo Høyre om at dette kunne komme nå. Jeg har advart Høyre i over ett år, for jeg synes det er ille at dette kommer nå som Tetzschner står på lista, sier Eckbo.

Mer fra Dagsavisen