Innenriks

Stopper ikke kampen om barna

«Bare kosmetiske endringer.» Samlivsekspert Frode Thuen sabler ned barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldts forslag om hvordan foreldre skal dele barna. Kampen om barna vil fortsette.

– Dette er ikke endringer jeg kan støtte, sier psykolog, professor og medlem av Barnelovutvalget Frode Thuen til Dagsavisen.

Han har forsket på familier, samlivsbrudd og samlivstiltak de siste 15 årene.

Meldeplikt

I mannsmeldingen, som Stortinget skal få før jul, kommer barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) med forslag til to sentrale endringer i hvordan skilte foreldre skal dele ansvaret for barna, ifølge Dagbladet:

"Begge foreldrene får meldeplikt ved flytting.

"Ny samværsnorm, som innebærer en overnatting hver uke og annenhver helg fra torsdag til mandag.

Dette skal styrke kontakten mellom fedre og barn etter samlivsbrudd, mener Huitfeldt.

Men Frode Thuen er skuffet og mener forslaget er svakt:

– Dette er bare kosmetiske endringer, sier han.

Thuen tilhørte flertallet i Barnelovutvalget, som i sin innstilling foreslo et «flytteforbud» for foreldre med delt foreldreansvar. Det innebar at begge foreldrene måtte være enige for at den ene skulle kunne flytte langt vekk med barnet. Flyttingen skulle kunne prøves rettslig hvis de ikke ble enige.

– Da kan man unngå at for eksempel mor tar med seg barnet til en annen del av landet mot fars vilje, sier Thuen.

– Skuffende

Et flytteforbud kunne virkelig ha betydd noe, i motsetning til en meldeplikt, mener Thuen.

– Det er skuffende hvis hun ikke har mot til å legge fram mer dristige forandringer enn dette. Å gi beskjed om flytting er fint, men hvis det ikke er knyttet sanksjoner til det, og det ikke får noen konsekvenser, blir det egentlig ikke så veldig interessant, sier han.

Huitfeldt benytter ikke anledningen til å bruke loven som et redskap til å styre i ønsket retning, mener Thuen.

Heller ikke utvidelsen av samværstiden tror han får noen stor betydning.

– Utvidelse av normalt samvær er positivt og greit. Men poenget er ofte at barn og foreldre ikke har anledning til å være sammen i uka, fordi foreldrene bor såpass langt fra hverandre at mye tid går med til reising.

Vil ha megling

Likestillings- og diskrimineringsombudet støtter Huitfeldts forslag, men leder for samfunnsavdelingen Bjørg Unstad understreker at det må følge med tilbud om megling for at meldeplikten skal få noe å si.

– Der kan foreldrene komme sammen og drøfte ulemper og fordeler. De kan kanskje få hjelp til å finne nye former for samvær, slik at den forelderen som blir flyttet fra, kan få kompensert for det, for eksempel ved å få en større andel av samvær i ferier. En megler kan også vurdere om det er et reelt behov for å flytte for å få jobb eller mulighet til utdanning. Ofte oppstår konflikter fordi noen ikke har snakket sammen, sier Unstad.

Ombudet ønsker ikke at den ene skal nektes å flytte.

– For mange kvinner kan det skape problemer med jobb og utdanning.

Huitfeldt går ikke inn for den svært omdiskuterte ordningen med tvunget delt bosted, der skilsmissebarn bor halve tida hos hver av foreldrene. En slik ordning skal fortsatt være frivillig.

Mer fra Dagsavisen