Innenriks

Etterlyser innvandrerkvinne

Oslo Arbeiderparti er på desperat jakt etter en ny kvinne med innvandrerbakgrunn, etter at telefonskandalen tvang Saera Khan til å trekke seg fra stortingslisten i går.

Etter avsløringene om at Saera Khan har brukt flere hundre tusen kroner av skattebetalernes penger på å ringe til såkalte spåkonetelefoner, ble presset i går for stort: Stortingsrepresentanten valgte å trekke seg fra Arbeiderpartiets valgliste samme dag som nominasjonskomiteen la fram forslaget til ny Oslo-liste.

Ønsker innvandrer

Oslo Arbeiderparti er nå på desperat leting etter en kvinne med innvandrerbakgrunn som kan erstatte Khan. Det bekrefter langt på vei leder av Oslo Aps nominasjonskomité, Geir Axelsen.

– Saera Khans bakgrunn er en av de viktige grunnene til at hun er plassert på den plassen hun er, sier han om 6.-plassen Khan nå har trukket seg fra.

Han understreker at det finnes mange andre flinke kvinner, også med innvandrerbakgrunn i Ap som kan gjøre jobben.

– Men det vil ikke være riktig av meg nå å fastslå hva slags egenskaper eller person vi ønsker på denne plassen. Nå står lokallagene fritt til å komme med sine synspunkter, og vi i nominasjonskomiteen vil vurdere dette i ro og mak fram til neste listeforslag sendes ut, sier Axelsen.

Politiske rådgivere

Den kanskje heteste kandidaten er Lubna Jaffery Fjell (27), rådgiver i Arbeid- og inkluderingsdepartementet, og fra Hordaland. Hun betegnes som svært kompetent, og har allerede rikspolitisk erfaring.

Hennes navn ble i går nevnt av en rekke personer i Oslo Ap, og Dagsavisen kjenner også til at hennes navn har vært diskutert tidligere i prosessen som en mulig konkurrent til Khan.

– Denne saken vil jeg ikke kommentere, dette er utelukkende opp til Oslo Ap, sier Lubna Jaffery Fjell til Dagsavisen.

Hadia Tajik (25), er rådgiver for Jens Stoltenberg og et annet navn som nevnes av mange. Hun har imidlertid allerede sagt ja til å stille på lista i Rogaland, der nominasjonskomiteen foreløpig har innstilt henne på en fjerdeplass. I så fall har hun ingen sjanse til å bli fast møtende på Stortinget.

Tajik var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.

Fra Oslo er det mange som nevner Karima Abd-Daif (38) fra Romsås. Hun er foreslått til 16.-plassen på nominasjonskomiteens foreløpige liste, og sitter i dag i helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre.

Andre aktuelle navn er Rupinder Kaur Bains (47) fra Søndre Nordstrand. Hun sitter også i bystyret, i finanskomiteen. Gunaratnam Khamshajiny (20) sitter i bystyrets kultur- og utdanningskomité, er ønsket av AUF, men er selvsagt svært ung. Nita Kapoor (52) er også et navn som nevnes av mange.

Det er også mange i Oslo-partiet som ønsker Khalid Mahmood (49) inn på sikker plass. Men med tre andre menn på sikre plasser, nemlig Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Jan Bøhler, synes det vanskelig.

Løy til siste slutt

Saera Khan informerte ikke gruppeledelsen i Ap om hva hun faktisk hadde brukt telefonen sin til, før i et møte med parlamentarisk leder Hill-Marta Solberg sent onsdag kveld.

– Det er vondt at Saera ikke har fortalt sannheten, sier Solberg, som understreker at saken er alvorlig.

Men Solberg understreker også at dette er en personlig tragedie for Khan, og at hun nå får tett oppfølging fra partiet.

Den parlamentariske lederen har ikke fått noen forklaring på hvorfor Khan har ringt spåkoner. Solberg visste ikke noe om de høye regningene før for noen uker siden. Saken ble håndtert av presidentskapet, som ikke har informert gruppeledelsen.

Holdt hemmelig

Det bekrefter Thorbjørn Jagland ovenfor Dagsavisen.

– Jeg fikk beskjed om telefonregningene fra Stortingets administrasjon i januar, sier Jagland.

Han tok da kontakt med Khan og stoppet utbetalingene til hennes telefonregninger, men informerte ingen andre om saken. Khan har nylig tilbakebetalt de beløp som overstiger de gjennomsnittlige telefonutgifter på Stortinget.

Khans telefonregninger kommer ikke til å bli offentliggjort, men Stortinget endrer nå praksis.

Stortingets presidentskap besluttet på et møte i går at stortingsrepresentantenes telefonregninger skal offentliggjøres. Det vil gjelde regninger fra og med siste kvartal i år. Frem til 2006 hadde representantene et tak på 9.000 kroner per måned når det gjaldt ringekostnader. Etter at det ble innført skatt på arbeidsgiverbetalt mobiltelefon, er det ikke angitt noen øvre grense for hvor mye en kan få dekket.

I gjennomsnitt får stortingsrepresentantene dekket 20.000 kroner i året.

Mer fra Dagsavisen