Vi har stor pågang av mennesker som plages av søvnløshet. En del har slitt i mange år, og blir fortvilet når vi ikke kan hjelpe dem. Vi har ikke så stor kapasitet, forteller overlege Harriet Akre ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, som er ett av få steder på Østlandet hvor de som lider av søvnløshet, eller insomni, kan få hjelp.
Hun viser fram søvnlaboratoriet, hvor pasienten sover mens han overvåkes med elektroder og videokamera.
Jeg er sikker på at insomni bidrar til uførhet. Enhver som har sovet lite en natt, vet hvor dårlig en fungerer dagen etter. Da kan en tenke seg hvordan det føles når dette gjentar seg hver natt over flere år, sier Akre.
Lik risiko som depresjon
Overlegens oppfatning støttes av en ny doktorgradsavhandling, skrevet av førsteamanuensis Simon Øverland ved Universitetet i Bergen.
Insomni er en undervurdert lidelse, som ofte bare sees som en følge av andre lidelser. Man velger å behandle for noe annet enn søvnforstyrrelser, og antar at søvnen vil ordne seg selv hvis en kurerer det andre. Det er ikke alltid tilfelle. En del trenger spesialtiltak rettet mot søvnlidelser, sier Øverland.
Han har kommet fram til at de som lider av primær insomni søvnløshet som ikke er en direkte følge av noe annet har like stor risiko for å bli uføre som de som lider av depresjon. Lider du av primær insomni, er det en risiko på om lag 5 prosent for at du halvannet til fire år senere er uføretrygdet.
Resultatet var det motsatte av hva man skulle tro, siden depresjon er en anerkjent diagnose, mens insomni ikke er det, sier Øverland.
Ikke godkjent av NAV
Tross den klare sammenhengen Øverland later til å ha funnet mellom insomni og uførhet, er det ikke mange som blir uføretrygdet på grunn av søvnproblemer.
Mange ryker ut av arbeidslivet med depresjon. Ingen blir uføretrygdet på grunn av søvnproblemer, selv om det i mange tilfeller primært er det de lider av, sier Øverland.
Bjørn Bjorvatn, leder av Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer, sier det enda klarere:
Det er nærmest umulig å bli uføretrygdet for insomni, for det har ikke status som sykdom i NAV-systemet. Derfor jukser gjerne legene litt og gir andre diagnoser for å kunne erklære pasienten ufør, selv om søvnproblemer egentlig kan være den vesentlige diagnosen, sier Bjorvatn.
Dagsavisen kom i går ikke i kontakt med noen hos NAV som kunne kommentere påstandene.
Mye sovemedisiner
Bjorvatn anslår at 10 prosent av befolkningen lider av søvnproblemer. Han driver også Bergen søvnsenter, som er den eneste klinikken i landet som har spesialisert seg på søvnsykdommer. Der tilbyr de et tøft og krevende behandlingsopplegg, med fokus på adferdsendring og kognitiv terapi.
Det er lettere å ta sovetabletter, men det virker ikke like lenge. Behandling har mer langvarig effekt, forteller Bjorvatn.
I fjor fikk 386.000 nordmenn utskrevet sovemedisiner, ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt. Tallet omfatter ikke pasienter innlagt på sykehus eller helseinstitusjoner, og er derfor reelt sett høyere.
Det skrives ut mye sovemedisiner, gjerne ut over anbefalt tid. Trolig ville andre behandlingsformer som fokuserer på søvnkvalitet fungert bedre, sier Øverland.