Innenriks

Bruker mer tidi enkel hytte

Folk som kjøper enkle hytter er mer opptatt av naturen enn dem som må ha høy standard.

Det viser en masteroppgave som nylig er fullført ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo. Yngvild Pernell Haugen står bak oppgaven om norsk hytteliv og har sammenlignet hyttebruk og hyttevaner i Geilo og Vestre Slidre.

Studien viser at folk som har mindre hytter med enkel standard, viser en større interesse for tradisjonelt friluftsliv og natur enn dem som eier større hytter med mer ressurskrevende standard.

– Et annet interessant funn er at de med lav til middels standard brukte hytta i gjennomsnitt 3,5 uker mer i året enn dem som hadde større hytter med dobbelt så høyt energiforbruk, forteller Haugen.

Hun fant også at flere hytteeiere, både dem med hytter av lav og høy standard, irriterer seg over utviklingen i fjellet med utbygging av hyttelandsbyer, urbanisering av høyfjellet, ødelagt utsikt, mer trafikk, støy og mangel på parkeringsplasser.

– Flere uttrykte også en miljøbekymring over dagens hyttebygging. De som var minst opptatt av dette hadde til gjengjeld de største hyttene, sier Haugen.

Haugen mener de siste tiårenes utvikling med stadig større hytter står i kontrast til de tradisjonelle norske hytteidealene.

– Folk begynner kanskje å reagere på nettopp dette nå ettersom utbyggingen har skjedd så raskt. Og det er først nå en ser konsekvensene av det, sier hun.

Mer fra Dagsavisen