Innenriks

Ga 630 millioner til samfunnsnyttige formål

Sparebankene delte i fjor ut rekordmye penger til samfunnsnyttige tiltak. Skateboardramper, musikkbinger, andre kultur- og naturtiltak og et eget klimaprofessorat var noen av tiltakene som ble tilgodesett.

I 2007 kunne mange lokalsamfunn glede seg over at sparebanker og Sparebankstiftelsen DnB NOR delte ut nærmere 630 millioner kroner til ulike formål.

Gode tider for banknæringen ga kultur, idrett og næringstiltak sårt tiltrengte midler. Fjorårets beløp tilsvarer rundt fire prosent av sparebankenes samlede overskudd. Samlet gavebeløp er mer enn tredoblet de siste årene.

Mest til kultur

230 millioner kroner, nærmere 40 prosent, ble delt ut til ulike kulturtiltak og kulturarrangementer. Festivaler som Moldejazz, Stiklestadspelet og Olavfestdagene i Trondheim nøt godt av pengegaver. By: larm, Norsk musikkråd og Norsk Rockforbund har fått tre millioner kroner til fem musikkbinger på Østlandet.

Kulturtiltak av mindre format fikk også støtte til alt fra bøker om broderier og bunader til kostymer, lys og lydutstyr.

Idrettsformål fikk til sammen 109 millioner kroner, og et tilsvarende beløp gikk til næringsutvikling. Den norske turistforeningen mottok 10 millioner kroner til å tilrettelegge for utfordrende turopplevelser for barn og unge.

Finansiering fra Sparebanken Vest førte til at det i år blir opprettet et professorat ved Norges Handelshøyskole som skal ta for seg de samfunnsøkonomiske sidene ved klimaendringene.

Fortsetter tildelingen

Landets 122 sparebanker og sparebankstiftelsen DnB NOR mener de får god anerkjennelse for beløpene som gis. Det har skjedd en omlegging av tildelingene ved at enkeltprosjekter nå får større beløp, derfor var mer enn halvparten av fjorårets pengegaver på mer enn 10.000 kroner.

Samlet har sparebankene og sparebankstiftelsen et gavefond på 1,3 milliarder kroner. Dette er penger som er øremerket allmennyttige formål og som vil bli delt ut i årene som kommer. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen