Innenriks

Flyttenekt engasjerer

Forslag om «flytteforbud» for aleneforeldre vil få konsekvenser for mange skilte. Fortvilte fedre jubler.

I dag mottar barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt rapporten fra regjeringens Barnelovutvalg. Som Dagsavisen tidligere har skrevet foreslår utvalget at skilte foreldre med hovedomsorg for barn ikke lenger skal få flytte hvor de vil i landet uten samtykke fra den andre parten.

Opprører

Etter at Dagsavisen skrev om det nye forslaget har vi mottatt mange henvendelser fra ulykkelige, sinte og fortvilte fedre som ønsker lovforslaget varmt velkommen. Mange har opplevd at barna deres har flyttet langt av gårde og de forteller at de ser dem minimalt etter at forholdet til moren tok slutt. Flere fikk ikke beskjed før flytting mange mil unna var et faktum.

En far forteller om en opprivende konflikt med sin ekssamboer, som har tatt med seg deres felles sønn til den andre kanten av landet. Faren pendler med fly hver eneste uke for å kunne beholde jobben og samtidig treffe sønnen sin. Nå truer eksen med å flytte enda lenger bort. Det vil gjøre ukependling umulig, og faren blir da tvunget til å flytte etter til hennes hjemsted med få jobbmuligheter eller gi opp jevnlig samvær med sønnen.

– Å leve med denne usikkerheten er helt forferdelig, jeg aner ikke hva jeg har i vente. For meg vil lovforslaget slå heldig ut, sier han.

Flere fedre forteller lignende historier. Fordi mødre oftere får hovedansvar for barna etter en skilsmisse, er det flere fedre som opplever at barna flytter langt vekk. Fedrene føler seg rettsløse og mener det er nytteløst å ta saken til rettsapparatet.

– Det er en veldig fortvilt situasjon når man har et barn man ønsker å følge opp, og ikke bare være en lekeonkel for, sier en.

Kan slå uheldig ut

Men det understrekes også at «flytteforbud» kan ha uheldige konsekvenser, for eksempel når det er vold i bildet eller om jobbmulighetene på hjemstedet er små. Forslaget må nyanseres om det ikke skal få uheldige utslag.

En mor mener hun ikke hadde noe annet valg enn å rømme med barna for å slippe unna sin voldelige eksmann.

– Jeg synes ikke noe om lovforslaget. I enkelte tilfeller tror jeg det beste for alle parter er å komme seg vekk, sier moren.

Hun forteller at hun ble utsatt for vold av eksmannen med barna som vitner. Da hun møtte en ny mann som bodde mange mil unna tok hun barna og dro.

– Jeg tenkte at nå har jeg sjansen til å starte på nytt.

Gradvis har eksmannen begynt å treffe barna igjen, og i dag samarbeider de greit, ifølge moren, som tror avstanden er forklaringen.

– Jeg tror kvinners grunner for å reise med barna er veldig sammensatt, og at langt fra alle har opplevd vold. Noen flytter nok også på pur f..., sier hun.

Barnelovutvalget vil også utvide normen for såkalt vanlig samværsrett med barn etter samlivsbrudd. Det som i dag oppfattes som en minstestandard for samvær skal utvides til fem overnattinger i løpet av 14 dager. Dette vil i praksis føre til at flere barn ser far mer.

Mer fra Dagsavisen