Innenriks

6 av 10 vil ha kjæledyr

En ny undersøkelse viser at nesten 60 prosent av oss ønsker å dele hjemmet vårt med dyr. Hund er nordmenns favorittdyr, tett fulgt av katt.

Hunde- eller kattemenneske? Eller kanskje litt av hvert? En ny spørreundersøkelse fra Visendi/APB viser at du uansett er i godt selskap.

Biofili

Av de 1175 personene som ble spurt, oppga 22 prosent at de gjerne vil bo i lag med en hund, mens 19 prosent ønsker seg katt. 15 prosent sa ja «takk, begge deler», og vil gjerne dele hjemmet sitt med mer enn én dyreart. I tillegg til primaten som bor der fra før selvsagt.

I tillegg kommer en liten gruppe, på skarve 3 prosent, som presiserer at de verken vil ha hund eller katt, men isteden ønsker seg en annen type kjæledyr, slik som fugl, fisk eller reptil.

Bjarne O. Braastad er kjæledyrforsker ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås. Han forklarer menneskets behov for å ta ansvar for andre arter med det han kaller biofili-hypotesen.

– Ifølge denne hypotesen liker mennesker instinktivt å være i kontakt med natur. Siden dyr er en del av naturen, føles det naturlig for oss å være sammen med dem, utdyper han.

Velvære

Braastad legger også vekt på menneskenes sosiale behov.

– Mennesket er et sosialt dyr. Det er hunden også. Og katten, faktisk i mye større grad enn folk vanligvis regner med. Sammen kan vi innta sosiale roller i et givende samspill, sier han.

Ifølge Braastad kan det gi en sterk følelse av velvære å tilbringe tid med andre dyr.

– Fellesskapet kan bli sterkt, fordi det er mange likheter mellom artene. Behovet for både mental og fysisk kontakt deler vi med så å si alle arter. For eksempel vil kos med et kjæledyr utløse velværehormonet oksytocin hos begge parter.

Hellig birma

Braastad anslår at andelen husholdninger med ett eller flere kjæledyr, ligger på rundt 35 prosent. Selv om det er flere som ønsker seg hund enn katt, er det flest katter her i landet.

– Hundehold er mer krevende. Katter er det lettere å finne tid til, selv om man jobber og har andre forpliktelser, sier Braastad, som selv har to katter – en skogkatt og en hellig birma.

– Er det forskjell på den typiske hunde- og katteeieren?

– Ser du på ytterpunktene i hver kategori, så er det en forskjell. Ytterpunktet blant hundeeierne vil være en mann som liker å dominere, dressere og bestemme, og som har sans for hierarkiske strukturer. Ytterpunktet blant katteeierne er en kvinne som ser dyret som en likeverdig venn, sier Braastad.

Bra for hjertet

Finner man derimot et dyr som man trives sammen med, får man mer enn godt selskap.

– Her på universitetet forsker vi på effekten av dyr på folks helse. Vi har blant annet et forskningsprosjekt der depressive pasienter jobber med husdyr i landbruket. Et annet prosjekt ser på dyr i forbindelse med rehabilitering av slagpasienter.

Braastad forteller at mange helseeffekter for lengst er bekreftet av norsk og internasjonal forskning.

– Eierne av kjæledyr har større motstandskraft mot hjerte-kar-sykdommer, og større sjanse til å overleve hjerteinfarkt. En kosestund med en katt eller hund senker blodtrykket og virker avstressende. (APB)

Mer fra Dagsavisen