Innenriks

Kunst til ære for fredsprisvinnerne

To hundre elever fra fem Osloskoler har laget ulike kunstverk for å feire fredsvinnerne Al Gore og FNs klimapanel.

– Jeg har malt en hånd som knuser et hakekors. Det skal symbolisere antirasisme, forteller Huang Wenpei (13).

Thina Nordli Sæland (12) malte en lenke som er brutt i to.

– Jeg har malt etter inspirasjon av ordet frihet. Det er en fanges lenke som er brutt, forteller hun.

Huang, Karoline og fire andre jenter fra Oslo musikk- og kulturskole har malt bilder etter inspirasjon av ord som symboliserer fred.

Ulike teknikker

Jentene benyttet den tradisjonelle teknikken eggtempera, hvor de blandet vann, egg, fargepigmenter, linolje, og terpentin.

– Denne teknikken ble brukt av kunstnere i gamle dager, helt til oljemalingen kom på tube. Mona Lisa er for eksempel malt på denne måten, forteller Franncesca Anna Putzu (13).

Oslo musikk- og kulturskole er en av til sammen fem skoler som har levert bidrag til Osloskolenes fredsprisutstilling. Fram til 13. januar er utstillingen åpen for publikum. Barna har benyttet mange ulike teknikker og uttrykksformer i utstillingen. Foruten jentenes eggtempera-teknikk ble sjablongtrykk på finer, en fotoserie og en hengende tekstilinstallasjon benyttet.

Fredsprisvinnerne kommer

Tirsdag 11. desember kommer årets fredsprisvinnere Al Gore og formann i Det interparlamentariske panelet om klimaendringer (IPCC), Rjendra Kumar Pachauri, for å se på utstillingen. Francesca Anna Putzu og Mari Gjeilo Weberg er to av barna som er trukket ut til å møte fredsprisvinnerne.

– Det er utrolig gøy å få muligheten til å møte dem. Det er bare flaks at vi ble trukket ut, sier Francesca Anna Putzu (13).

Hva de skal si til Al Gore og Rjendra Kumar Pachauri har de imidlertid ikke bestemt seg for.

– Det er en uke til vi skal møte dem, så jeg har ikke tenkt på noe spesielt enda. Egentlig så tror jeg det er liten sjanse for at vi får snakke med dem, forteller Mari Gjeilo Weberg (16).

Utstillingen arrangeres nå for tredje gang i Nobels Fredsprissenter på Vestbanen. Sammen med portretter av alle fredsprisvinnerne som presenteres på 96 skjermer omgitt av 1000 funklende lysdiode-strå, er Osloskolenes kunst den offisielle utstillingen i forbindelse med fredsprisutdelingen.

– Utstillingen vil være åpen fram til 13. januar, så jeg anbefaler familier å ta en tur innom i julen, forteller Kirsti Svenning på Nobels Fredssenter.

Mer fra Dagsavisen