Innenriks

– Vi må ut på kveldstid

Å sjekke spisesteder på dagtid er like lite effektivt som å fartskontrollere parkerte biler, mener tillitsvalgt i Mattilsynet.

Inspektører i Mattilsynet er opprørt over at de må sjekke restauranters hygiene på dagtid i stedet for på kvelden, når spisestedene er i full aktivitet. Mattilsynet i Oslo har ikke råd til å betale overtids- og kveldstillegg, skrev Dagsavisen i går.

Smuglerkjøtt

Dette går ikke, mener nestleder Ståle Sundseth i NITO Mattilsynet, som organiserer de fleste av inspektørene som fører tilsyn med restaurantene.

– Det blir som om UP skulle kontrollere farten til biler som står på parkeringsplasser. Vi skal sjekke hvordan restaurantene driver, og da må vi være der når de er i drift, sier Sundseth.

Inspektørene er frustrerte og føler de ikke får gjort jobben sin, forteller han.

– Kontrollen blir dårligere, og de får ikke på langt nær se det samme som når de er ute på kveldstid.

Det er om kvelden Mattilsynet kan sjekke om de virkelig følger rutinene sine for renhold og hygienisk behandling, forklarer Sundseth. Når restaurantene er fulle av gjester, ser inspektørene hvor omfattende driften egentlig er og om den står i forhold til kjøkkenets størrelse. Det er dessuten større mulighet for å finne smuglerkjøtt på kveldstid enn om dagen, ifølge Sundseth.

– Det er om kvelden varene er fremme på kjøkkenet, det er da de behandler kjøttet. Smuglervarene er ofte gjemt andre steder på dagtid enn inne i selve restauranten.

NHO reagerer

Mattilsynet utreder en smilefjesordning, der alle serveringsbedrifter skal bli merket med hvor godt de tilfredsstiller hygienekravene. Et blidt fjes betyr ingen merknader, og avtakende smil viser grovere og grovere avvik. Dårligere kontroll undergraver smilefjesordningen, mener Sundseth.

– I Oslo tar det allerede en god stund mellom hver gang vi er ute på tilsyn et sted, og et flere år gammelt smilefjes er ikke verdt noe for forbrukeren.

Det samme gjelder vertskapsbeviset Oslo kommune nylig har innført, mener Sundseth. Dette beviset skal gis til steder som er hygienisk tilfredsstillende, som har økonomien i orden og som har gode kontroller og sikkerhet for å hindre vold.

NHO Reiseliv er en av tre parter som samarbeider om vertskapsbeviset i Oslo. Kommunikasjonsdirektør Hilde Charlotte Solheim mener det er svært beklagelig om Mattilsynets tilsyn med restaurantbransjen blir svekket.

– En viktig årsak til å følge nøye med på serveringsbransjen er at det er stor utskiftning her. Mange nye og uerfarne eiere starter opp serveringssteder, og det er en del useriøse aktører. Om økonomiske ressurser fører til dårligere kontroll, må Mattilsynet tenke seg om to ganger, sier Solheim.

Dårlig stemning

Over fire år skal Mattilsynet spare inn 100 millioner kroner. Dette var en del av vilkårene da flere nasjonale tilsyn ble slått sammen til Mattilsynet i 2004. Men stemningen er dårlig, og mange ansatte frykter for jobbene sine, forteller Ståle Sundseth.

– Jeg ser ikke for meg at vi får et mer effektivt tilsyn ved å skjære ned på ressursene som brukes mot smuglere og i den krevende kontrollen med restaurantene, sier Sundseth.

Mer fra Dagsavisen