Innenriks

Reddere for maten

Matskandalene har også svekket tilliten til myndighetenes kontroll.

Tiltroen til kvaliteten på maten har fått seg en kraftig knekk det siste året etter flere år med liten bekymring for det vi spiser. David Robert Coyle er helt på linje med resultatet av Mattilsynets årlige sjekk av forbrukernes holdninger til maten. I går vurderte han nøye maten i matbutikken i Oslo sentrum.

Undersøkelsen viser at andelen som er bekymret for miljøgifter i maten har økt fra 42 prosent i fjor til 52 prosent i år. Og folk er bekymret på alle områder fra miljøgifter til bakterier.

– Jeg spiser ikke laks fordi jeg har blitt advart mot miljøgifter i fisken, sier Coyle.

Overraskende endring

Mattilsynet er overrasket over at frykten øker på alle områder – også overfor mat som ikke har vært rammet av skandaler og mediedebatt det siste året. Tilsynet forstår ikke hvorfor det er økende engstelse for skrapesyke, genmodifisert mat og for kugalskap. Hele 10 prosent flere enn i fjor svarer bekreftende på at dette bekymrer dem.

Folk har også blitt mer skeptiske til hvor åpne norske myndigheter er om utrygg mat. Bekymringen for om matkontrollen er god nok har også økt, og flere tror at Mattilsynet holder tilbake informasjon om utrygg mat.

– Dette er alvorlig for Mattilsynet og norske myndigheter, for det er ingen policyendring her, sier direktør i Mattilsynet, Joakim Lystad.

Trøsten er at Mattilsynet har stor tillit i befolkningen, og at folk tror langt mer på offentlig informasjon enn matadvarsler i mediene.

God kontroll

Helseminister Sylvia Brustad mener man kan forstå resultatet av undersøkelsen med fjorårets matskandale i bakhodet.

– Det at så mange er bekymret kan sees i sammenheng med E. coli-utbruddet i fjor, sier Brustad.

Hun mener likevel at maten i Norge er trygg.

– Vi har god kontroll og godt tilsyn, sier Brustad.

Lystad i Mattilsynet mener det er liten grunn til å være bekymret for maten i Norge.

– I forhold til sammenlignbare land, er maten i Norge trygg, sier han, og peker på at mat er biologi og ingen, verken produsentene eller Mattilsynet, kan garantere at maten er 100 prosent trygg.

Coyle på sin side holder seg informert om mat gjennom mediene og har fått med seg debatten om miljøgifter i fete fiskeslag. Han stiller seg tvilsom til enkelte matvarer.

– Norsk oppdrettslaks er full av miljøgifter og med mindre jeg får villaks, så spiser jeg ikke det ikke, fastslår Coyle.

Som forbruker er Coyle mer trygg på boksemat og annen forseglet mat.

– Det er først og fremst ferskvarer som kjøtt og fisk som kan være utrygt, mener Coyle – i likhet med en økende andel andre forbrukere.

Mer fra Dagsavisen