Innenriks

Antidepressiva kan utløse voldsom appetitt

Dette gjelder særlig nyere legemidler mot psykose som Zyprexa Clozapine og Leponex. Over 16.000 personer brukte slike midler i Norge i 2005. Av disse var det om lag 14.500 som brukte Zyprexa.

– Vann i munnen

– Jeg var så sulten at jeg hadde vann i munnen og skalv. «Sulten» er også et altfor mildt begrep. Et ord som kanskje kan beskrive hva jeg kjente er «ulvehunger». Ved bordet måtte jeg beherske meg slik at jeg ikke kastet meg over maten.

Dette forteller Ørjan (40) til fagtidsskriftet Psykisk Helse. Den sterke appetittøkningen kom da han begynte med medikamentet Zyprexa for fire år siden.

– I tillegg fikk jeg ekstra lyst på majones og annen kaloririk mat som jeg ellers ikke spiser sier han.

Sultsenter

Ny forskning viser hva som skjer i hjernen når man bruker midler som inneholder virkestoffene olanzapin og clozapin. Dette gjelder legemidler som Zyprexa Clozapine og Leponex. De to virkestoffene påvirker hypotalamus et område i hjernen som regulerer sult og appetitt. Forskningen er gjort ved John Hopkins-universitetet i Baltimore USA. Forskerne sier i en kommentar at det bør utvikles antipsykotika som ikke har denne bivirkningen.

Samtidig viser en norsk undersøkelse at ni av tolv pasienter som brukte medisiner med virkestoffene clozapin og olanzapin hadde kroppsmasseindeks (BMI) på 30 eller mer. Dette tilsvarer minst 12 til 15 kilo overvekt.

Vanlige medisiner mot alvorlige psykiske lidelser kan også gi økt appetitt kraftig vektøkning og diabetes. I alt brukte om lag 105.000 personer et antipsykotisk legemiddel i 2005.

Mer fra Dagsavisen