Innenriks

Flatt skal det være!

Aldri før har vi kjøpt så mange TV-er. Den rekordstore interessen for de nye smale skjermene er forklaringen.

– Det er tydelig at veldig mange ønsker å bytte ut TV-apparatet sitt med en flatskjerm nå sier informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Må ha stor skjerm

I fjor kjøpte vi hele 510.000 nye TV-er for over fem milliarder kroner. Det er en økning på 12 prosent fra året før og langt mer enn bransjen spådde.

Maryan Pirahesh kjøpte en av de 415.000 flatskjermene som ble solgt i fjor. For et halvt år siden byttet hun ut TV-en sin med en stor smal skjerm. Hele 42 tommer fant hun ut at var nødvendig for å se gode filmer hjemme i stua.

– Jeg hadde en vanlig TV før men den var så liten. Det gikk ikke å se film på den sier hun.

Den forrige TV-en var verken ødelagt eller gammel hun ville bare ha en ny. Ifølge kjæresten Sharif Yusefi elsker Pirahesh moderne elektronikk.

– Hun kjøper nye elektriske ting hele tiden sier Yusefi.

TV-en FORSVINNER

Informasjonssjef Andersen forklarer den store flatskjerminteressen med at de populære LCD-skjermene har bedre bildekvalitet. Den største grunnen tror han likevel er at nordmenn flest har mye penger.

– Nordmenn har god råd og vi bruker veldig mye av pengene våre på elektronikk. I Norden ligger vi helt på topp sier han.

Men mens flatskjermer snart finnes i hvert eneste hjem er det konvensjonelle TV-apparatet i ferd med å bli utryddet. Kun åtte prosent av TV-ene som ble solgt i fjor hadde billedrør i 2008 forventes det at andelen vil være minimal. Men den som sverger til gammel teknologi kan gjøre et priskupp nå.

– TV-ene med billedrør er blitt uforholdsmessig billige i forhold til det produktet du får. Men teknisk er disse TV-ene langt fra å være et kupp mener Andersen.

KASTER TV-er

Kjøp av ny TV fører som regel til at den gamle må ut. Dermed satte vi også rekord i å kaste TV-er i fjor. Teknisk sjef Ole Viggo Svendsen i returselskapet Elretur sier at det nærmest har vært en eksplosjon i antall innleverte TV-er de siste årene.

– Vi merker veldig godt at det foregår en stor utskifting til flatskjerm. Det er snakk om store mengder kasserte TV-er sier Svendsen.

Tall fra Elretur viser at vi kastet 310.000 TV-er i fjor en økning på 16 prosent fra året før.

Svendsen mener å se en tendens i retning av at stadig flere av TV-ene som blir kastet fortsatt virker; de blir kastet fordi eierne har funnet en større og nyere modell.

TV-apparater er imidlertid et godt gjenvinningsprodukt. Hele 95 prosent av materialene kan gjenvinnes og så godt som 100 prosent av alle gamle TV-er blir levert inn til gjenvinning.

Totalt økte salget av forbrukerelektronikk med 123 prosent i fjor. TV-er sto for en stor del av økningen men hvitevarer og dataprodukter økte aller mest.

Mer fra Dagsavisen