Innenriks

Pass for Passopp

Ikke Passopp men Magica legger de lange labbene fram og titter spent påAstrid Hardie Arstad. Den irske ulvehunden har ikke pass enda fordi hun kunhar besøkt Sverige. Skal hun til andre land innen EU er det på tide å fåfylt ut et pass.

– Man bør ha pass uansett når man reiser og det letter muligheten for å tahenne med til for eksempel Danmark sier Arstad.

Lovlig opphold

Mellom Sverige og Norge er det fritt å reise med hund og katt så lenge dehar lovlig opphold. Det vil si at hvis man reiser til Sverige for å handlemå man kunne dokumentere at dyret er født i Norge eller lovlig importert tilNorge. Dette kan dokumenteres ved hjelp av for eksempel kjøpsdokumentereller vaksinasjonspapirer.

– De fleste kan i ettertid bevise at dyrene er norske men det er styr nårdu står der på grensa forteller Ole-Herman Tronerud veterinær ogseniorinspektør i mattilsynet distriktskontoret for Ytre Østfold.

Han mener det enkleste for dyreeiere er å ha et pass uansett.

Selskapsdyr

Passet er for selskapsdyr det vil si dyr som reiser i følge med sin eierog som ikke skal selges når det kommer til Norge. I passet skal det blantannet stå beskrevet hvilke vaksiner dyret har fått. Passet følger dyret ogikke eieren så derfor må det føres inn i passet når det skiftes eiere.

Passet er på mange måter likt menneskenes pass. Det kan inneholde bildenavn (kallenavn kan også oppgis) og behandlinger.

– Hvis passet ikke er ordentlig utfylt det vil si med store mangler som atdet mangler rabiesvaksine eller blodprøve så kan det ende med karanteneforteller Tronerud.

Nå er det veterinærer som skal sørge for at passet er riktig utfylt men deter ikke alle som tenker på at man må ha pass til dyrene sine utenfor Norgeog Sverige.

Rabies og bendelorm

Før man kan reise med dyret må man ha rabiesvaksine. Når vaksinen er sattskal det tas en blodprøve etter 120 dager for å se at dyret har svart påvaksinen. Det tar også noe tid å vente på blodprøven så alle de som vil hamed katten hunden eller ilderen på ferie må snart begynne å tenke påvaksiner.

Å reise ut av landet er aldri noe problem det er når man skal inn igjen atdet er viktig med riktige papirer.

– Man skal alltid gå på rød sone for å vise papirene for dyret fortellerveterinær Gry Jæger ved Norges veterinærhøgskole.

Før man reiser tilbake til Norge må man også innom en veterinær i det landetman besøker for å få behandling mot bendelorm og en tur innom en veterinæretter hjemkomst.

Mer fra Dagsavisen