Innenriks

Vernekamp på smertegrensen

Tidligere denne uka meldte flere medier at et kompromiss var nært forestående om vern av det unike skogsområdet Trillemarka i Buskerud. Nå bekrefter flere kilder i regjeringspartiene at det langt fra er riktig.

Den intense vernekampen pågår fortsatt mellom regjeringspartiene – med lokalbefolkningen og miljøbevegelsen som pådrivere på hver sin side.

I går møtte demonstranter fra Natur og Ungdom (NU) miljøpolitikere fra regjeringspartiene på Stortinget før de skulle diskutere saken i den miljøpolitiske storfraksjonen. Saken ble også diskutert på partienes gruppemøter i går ettermiddag men er altså langt fra avklaring.

Smertegrense

Senterpartiet med Åslaug Haga i spissen har gått ut med kraftig støtte til kommunene og grunneiernes verneforslag. På SVs landsstyremøte sist helg kritiserte SV-leder Kristin Halvorsen dette forslaget for å være for lite. Nå snakker SV-kilder for første gang om hva de vil ha.

SV må ha 150 kvadratkilometer av Trillemarka vernet. Noe annet vil oppfattes som et nederlag sier sentrale kilder.

SV mener dette forslaget som er anbefalingen fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) er en kompromissløsning.

Forskerne i Norsk institutt for naturforskning har anbefalt at 200 kvadratkilometer bør vernes. Dette støttes av miljøbevegelsen. Kommunene og grunneierne vil verne 100 kvadratkilometer med åpning for å beskytte et større område i lokale reguleringsplaner.

DN redegjør for disse alternativene i sin anbefaling fra oktober og mener deres løsning «best ivaretar alle interesser i saken».

Frivillig vern

Ola Borten Moe i Sp tror det er mulig å komme fram til et kompromiss men gjør det klart at kommunenes og grunneiernes alternativ er deres utgangspunkt.

– Skal vi komme i mål med biologisk mangfold er vi avhengig av samarbeid med grunneierne. Vern må være basert på frivillighet. Overstyrer myndighetene i denne saken vil det være vanskelig å få grunneierne på lag framover mener han.

Med adresse til miljøbevegelsen sier Moe at naturreservat ikke er et mål i seg selv og antyder at mer begrenset vern kan være del av et kompromiss.

Arbeiderpartiet har ligget lavt i saken. Partiet ønsker mer skogvern men partiet i Buskerud går inn for den minste løsningen.

– Dette er en vanskelig sak. Vi må ta oss tid til å finne en løsning alle partier kan være enig om. Vi må ta oss tid med prosessen og det er ingen ulykke hvis det går over nyttår sier Asmund Kristoffersen.

Mer fra Dagsavisen