Innenriks
På jakt etter stjålne biler
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Klokken halv fem på morgenen var Jan Fløter allerede i gang med dagens jakt. Han får lister fra politiet med etterlyste biler og leter over hele Oslo. Da Dagsavisen møtte han i går klokken kvart over ti på formiddagen hadde han allerede funnet to.
Finner tusener
Fløter er ansatt hos Finansnæringens Hovedorganisasjon. Der jobber tre pensjonerte politimenn med bilfinning. Siden 1990 har de funnet over 10 000 biler verdt til sammen over 125 millioner kroner.
Selv fant Fløter 205 biler i fjor. Etter å ha økt totalen med en grønn Nissan Serena og en lyseblå Mazda 626 på morgenkvisten er han klar for nye runder på veiene.
Med seg har han 15 sider med registreringsnummer en hjullås og en rød lapp tyver helst vil unngå å finne på frontruten. Bilen hans har nøytral farge så den ikke skal fange oppmerksomhet fra kretser han er upopulær i.
Den velkledde bilfinneren loggfører alt han gjør grundig når han kjører rundt i gatene. På rattet holder han listen over forsvunne biler som han titter ned på gjennom lesebrillene nederst på nesetippen. Over brillekanten holder han skarp utkikk etter mistenkelige biler.
Falsk alarm
Der har vi en med ødelagt lås sier han og ser mot en rød pickup med rustflekker.
Fløter trenger ikke se mer enn et sekund før han husker hele bilnummeret og sjekker det mot listen sin. Denne gangen var det falsk alarm.
Men det ser ut som bilen har vært brutt opp tidligere sier han og kjører videre.
Det er hovedsakelig eldre biler som blir stjålet. De fleste av dem rett og slett fordi tyven skal fra et sted til et annet. Noen biler blir også stjålet for å frakte tjuvegods eller for å smadre inn butikkvinduer til brekk.
De dyreste bilene blir som oftest smuglet ut av landet men er langt vanskeligere å stjele. Det skal de nye låsesystemene ha mye av æren for. Disse har bidratt til at antall biltyverier ble halvert fra 2002 til i fjor. Men det er fortsatt mange uforsiktige bileiere.
Jeg veddet med en journalist en gang på at jeg kunne finne 50 biler med nøklene i tenningen. Det tok meg tre timer sier han.
Nøkkelen er nøkkelen
Fløter anbefaler alle å ta godt vare på nøklene sine.
Det er enkle ting man kan gjøre for å redusere risikoen. Det høres selvfølgelig ut men man må aldri la verdisaker ligge åpenlyst i bilen. Mobiltelefon er åte for kriminelle advarer den tidligere politimannen.
Kriminelle støter han stadig på. Mest menn mens kvinner er unntaket.
Det er stort sett gutta som driver med biltyveri. Men jeg knep et par damer en gang som ble veldig sinte humrer han.
Han prøver å unngå konfrontasjoner mest mulig.
Man kan ikke forvente normale reaksjoner spesielt ikke hvis de er påvirket av et eller annet. Derfor blir det ikke noe heltegreier sier han.
Av og til er det derimot ikke til å unngå og da kan det være godt med 36 års politierfaring.
Jeg fulgte etter en bil fra Gamlebyen og ned til Skippergata. Der måtte jeg i kamp mot en med bajonett og en med samekniv forteller han.
Selv om Fløter ble kritisert for at han ene fikk skrubbsår på nesa er han godt fornøyd med at begge ble dømt.
Når man faller med ansiktet i asfalten med 100 kilo over seg så får man skrubbsår sier han.
Erfaringen kommer også godt med når han skal følge etter biler.
Jeg har noen triks på lur sier han lurt.