Innenriks

Og hvor er Aps og LOs troverdighet?

Det er ikke hyggelig å måtte slå fast at politiske motstandere lyver – men Jørund Hassel gjør det så det holder i Dagsavisen den 20. mars.

Hassel trekker fram Carl I. Hagens engasjement i spørsmål knyttet til offentlige pensjoner og Aksjonen for offentlig ansattes pensjonsrettigheter. Jeg antar det dreier seg om den såkalte «negative effekt» som gjør at folk taper på å ha opptjent poeng i folketrygden. Dette er en sak som Frp og Carl I. Hagen har kjempet for å få ryddet opp igjennom mange år. I 2001 fikk Frp til og med flertall i Stortinget – mot Aps og SVs stemmer – for at den negative effekten skulle fjernes.

Carl I. Hagen har siden 1989 kjempet for offentlig ansattes rettigheter gjennom – flere ganger – å ha fremmet forslag i Stortinget om at «negativ effekt» skal fjernes.

Hassel skriver videre «saken er at hadde det vært opp til Fremskrittspartiet så ville det ikke eksistert noen offentlig pensjonsordninger overhodet».

Sannheten er at Frp har aldri foreslått å fjerne offentlige pensjonsordninger og har heller aldri sagt noe i sine programmer om at det skulle være aktuell politikk.

Frp har i innstillingen til pensjonsreformen som Stortinget behandlet våren 2005 sagt at vi mener AFP- ordningen skal bestå men at den skal tilbakeføres til sin opprinnelige form og gjelde for dem som har hatt tunge yrker og som er utslitte etter en lang arbeidsinnsats. Frp ønsker ikke at AFP ordningen skal kunne brukes til å tvinge friske arbeidsføre mennesker ut av arbeidslivet.

Det er interessant at Jørund Hassel som er distriktssekretær i LO ønsker Aksjonskomiteen for offentlig ansattes rettigheter «lykke til med de saken de har reist.» Ap har i alle år gått imot nettopp disse sakene og LO har aldri «løftet en finger» for å støtte aksjonen– men kanskje Hassel kan påvirke sine partifeller i riktig retning – den retningen Frp har jobbet for siden 1989.

Når det for øvrig gjelder pensjoner og folketrygdens utvikling på dette området burde Hassel kanskje ta en kikk på hva Ap har stått for når de har bidratt til den nedbygging av folketrygdens pensjonsytelser som har pågått siden 1992. Underregulering av grunnbeløpet reduksjon av pensjonsprosenten fra 45 til 42 redusert opptjeningsgrunnlag fra 8 til 6 G (fra kr. 485 592 til kr. 364 194).

Det er Frps forslag som har ført til at gifte pensjonister har fått økt grunnpensjon og at minstepensjonene har blitt bedret og det er Frp som helt siden 1989 har kjempet for at pensjonene fra folketrygden skal følge lønnsutviklingen slik at pensjonister ikke taper kjøpekraft. Det kan Jørund Hassel ikke lyve seg fra.

Frp har god samvittighet i pensjonspolitikken – Aps troverdighet må det være heller så som så med Hassel!

Inger-Marie Ytterhorn

Spesialrådgiver Frps stortingsgruppe

Mer fra Dagsavisen