Innenriks

Snøkaoset god turist-PR

Det franske søskenparet Mathilde (13) og Paul Cerdan (9) storkoser seg på vinterferie i Oslo. Sammen med moren Laurence Cerdan (39) besøker de slektninger i den norske hovedstaden. De store snømengdene setter en ekstra spiss på besøket.

I går prøvde søsknene Narvisen mellom Stortinget og Nationaltheatret på leide skøyter. Alle mulige vinteraktiviteter skal testes under byferie i Europas snøhovedstad. Aking rulling i snøen og slalåm er unnagjort. Før de reiser hjem igjen denne helgen skal de også prøve å gå på langrennsski.

– Ungene er praktisk talt ute fra morgen til kveld. Det finnes svært lite snø i Sør-Frankrike så dette er eksotisk sier Laurence Cerdan.

Elsker snøen

For Oslos turistsjef er snøkaoset i byen topp. Tor Sannerud forteller om utlendinger som nærmest blir ekstatiske når de ser nedsnødde biler høye brøytekanter og snøhaug på snøhaug i Spikersuppa. De store snømengdene er god reklame for Oslo. De gir turistene som våger seg på vinterbesøk en enestående opplevelse.

– Her om dagen spiste jeg lunsj med en østerriker som kalte hele situasjonen magisk selv om han vasset i snø og ble våt på beina ler turistsjefen.

I suvenirbutikken William Schmidt på Fridtjof Nansens plass forteller innehaver Elisabeth Syberg om utlendinger som fryder seg over snøen men hutrer og fryser.

– Jeg selger ganske mange luer og votter sier hun og peker på stabel på stabel oppå et bord.

Teori og praksis

En gruppe tyskere fra Nürnberg er på oppdagelsesferd i sentrum ikke ulikt en polekspedisjon minus trekkhundene. De bedyrer at de liker snøen godt der den har lagt seg som et tykt teppe over byen.

– Og så har vi en teori om at all snøen får dere nordmenn til å stresse ned ta ting rolig. Alt virker så fredfullt sier Christine Pühl.

Dagsavisen lar turistene leve i troen. Det de ikke vet har de ikke vondt av.

Mer fra Dagsavisen