Innenriks

Presser fram spillforbud

– Forslaget om å forby pengespill for barn under 18 år vil jeg drøfte iregjeringen sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem tilDagsavisen.

I går skrev Dagsavisen at det er fritt fram for at barn kan spillepengespill i Norge. Det er bare på internett-spill de to storespillselskapene i Norge Norsk Tipping og Rikstoto har aldersgrense. Den erpå 18 år. I praksis betyr det at barn har fritt leide til LottoVikinglotto Joker Flax tipping Extra og hestespill.

Barneombudet krever en aldersgrense på 18 år for alle typer pengespill.

Bekymret

– Oppslaget i Dagsavisen bekymret meg sier Bekkemellem som understreker athun tar Barneombudet og fagpersoners bekymring på alvor.

Bekkemellem påpeker at det er kulturminister Trond Giske (Ap) som eransvarlig fagstatsråd på dette feltet.

– En lovendring er kulturministerens ansvar men jeg vil gå i dialog medKulturdepartementet om dette sier barne- og likestillingsministeren. Hunlover også at regjeringen med det første vil ha en grundig gjennomgang ompengespill og barn.

– Det har vært mye fokus på pengespill på automater det er viktig at viframover også ser på andre spill fortsetter Bekkemellem. Hun sier ataktører som Norsk Tipping og Rikstoto også må gå i seg selv og se på hvordande best mulig kan bidra til å beskytte barn mot avhengighet av spill.

Full støtte

Bekkemellems partikollega nestlederen i familie- og kulturkomiteen påStortinget Gunn Karin Gjul er enda klarere i sin støtte til Barneombudetsforslag om aldersgrense på pengespill.

– Jeg vil totalforby alle typer pengespill for barn under 18 år sier Gjultil Dagsavisen.

– Hvorfor ønsker du et totalforbud?

– Barn er sårbare og fristelsen for dem i forhold til store gevinster erstor svarer Gjul og legger til:

– Det er naturlig med 18-årsgrense på alle typer pengespill slik vi i daghar 18-årsgrense på automatspill og nettspill. Det er et paradoks at det erlovlig for barn å spille men å ta imot gevinster er det restriksjoner på.

– Hva vil du gjøre for å få igjennom et totalforbud?

– Jeg kommer til å ta dette opp med kulturministeren i uka som kommer sierGjul.

Behandling

Barneombudets forslag om aldersgrense på alle typer pengespill fikk i gårogså støtte fra klinisk sosionom Turid Susegg ved Sykehuset Levanger deteneste behandlingsstedet for spilleavhengige barn.

Både barne- og familieminister Karita Bekkemellem og stortingsrepresentantGunn Karin Gjul lover å se på om det er behov for flere behandlingssteder.

– Hvis fagmiljøene mener det er behov for flere behandlingstilbud for dennegruppen må vi se hva vi kan gjøre bedre sier Bekkemellem.

– Flere tilbud for spilleavhengige barn er noe vi må vurdere framover sierGunn Karin Gjul.

Mer fra Dagsavisen