Innenriks

– Ta vare på kvinnene i førjulsstria

Publisert Sist oppdatert

Oslo sentrum en sen desember ettermiddag: Overfylte kjøpesentre svære handleposer stressede voksne og sutrende barn. O' jul med din glede det er høytid igjen.

– Hvorfor stresser vi slik når det nærmer seg julekvelden Steinar Westin professor i sosialmedisin ved NTNU?

– Mange opplever plutselig at året nærmer seg slutten. Ennå gjenstår mye man så fryktelig gjerne skulle ha datert 2005. Regnskap skal sluttføres slektninger besøkes og huset skal vaskes rundt. Julen bringer med seg ekstra oppgaver utover hverdagslige forpliktelser som arbeid og barn – men det er jo ingen som får permisjon av den grunn.

Westin mener vi har en tendens til å sette for høye førjulsmål. Og kvinnene bærer den tyngste børa ifølge ham.

Tradisjonelt mønster

– Det kan se ut til at det moderne kjønnsrollemønsteret gjerne glir ut i førjulstiden. Selv om mannen måtte prøve å holde tritt som best han kan faller mye av juleforberedelsene til sjuende og sist på kvinnene sier Westin.

Ekteparet Marie Berglund og Torgny Seland er ute for å gjøre unna den siste julehandelen sammen med sønnen Oliver (4). Begge er enige med Westin i at høytiden ofte får fram en tradisjonell arbeidsfordeling.

– Hos oss er det uten tvil Marie som sparker julen i gang mens jeg forsøker å henge med innrømmer Torgny.

Det er mor som står for julebaksten henter ned eskene med julepynt og holder juleverksted.

– Det er slik jeg vil ha det. Da har jeg full kontroll flirer Marie.

– Men jeg lager pinnekjøttet da skyter ektemannen inn.

– Jo han lager pinnekjøttet. Det er hans oppgave samtykker hun spøkefullt.

Ikke stress

Trass i mange oppgaver forbinder ikke den vesle familien julen med stress.

– Vi koser oss med forberedelsene og tar én ting av gangen. Det man får gjort får man gjort og det man ikke rekker får bare være. Julekvelden kommer nå uansett sier ekteparet.

Deres råd til andre førjulsstressede par er å starte forberedelsene så tidlig som mulig.

– Vi begynner ved starten av advent og gjør litt hver helg fram mot jul. Dessuten handler vi mye av gavene på nettet og det sparer oss for mye tid mener de to.

Råd mot førjulsstresset

Stress er en hormonell reaksjon som vi mennesker er utstyrt med fra naturens side. Slik er vi i stand til å mobilisere maksimal energi når vi føler oss truet.

– Å bli utsatt for kryssende forventninger og høye krav oppleves faktisk som en trussel mot vår hverdagslige stabilitet – dermed blir mange stresset forklarer forsker Steinar Estin. Hans råd for å bekjempe julestresset er:

"Vær snill med deg selv: Ikke la forventningspresset ta overhånd. Innse at førjulsmålene vi ofte setter ikke er realistiske i en hektisk hverdag med jobb og familie.

"Ikke la standardritualer overmanne deg: Man trenger ikke bake alle sju sortene vaske huset fra gulv til tak eller legge sjelen sin i hver eneste julegave.

"Pass på å la julefreden synke inn: Stress er sunt til en viss grad. Dette fordi vi sover mindre blir mer oppmerksomme og dermed får vi unnagjort det nødvendige. Langvarig stress derimot er ikke bra. Når julekvelden først har kommet må du tillate deg å roe ned.

Powered by Labrador CMS