Innenriks

Private overtar Helse-Norge

En forskningsrapport fra SINTEF viste nylig at de offentlige sykehusene opererer flere enn noen gang og er blitt mer effektive. Men det hindrer ikke at de med penger nok kjøper seg vekk fra det offentlige helsevesenet.

Dagsavisen har sjekket tilstanden i Helse-Norge og den undersøkelsen viser en kraftig økning i antallet som sikrer seg tilgang til privat behandling for å kunne opereres raskt og når det passer dem selv best.

Vil velge selv

Godt pakket inn i de kritthvite sykehuslakenene på private Volvat Medisinske Senter i Oslo har Marit Myren nettopp begynt å komme seg etter narkosen.

Det venstre kneet er fortsatt ømt etter meniskoperasjonen men hun smiler som en sol. Takket være helseforsikringen jobben har tegnet for henne fikk hun behandlingen tilpasset sin egen jobbkalender.

– Det var bra både for meg og arbeidsgiveren min for jeg er mye på forretningsreise og skal på en konferanse om to uker. Jeg ville bli operert raskt for å kunne drive med idrett på fritiden. Nå håper jeg å bli klar til første helg med snø i Hemsedal sier hun til Dagsavisen.

I fjor opererte 34-åringen det høyre kneet på et offentlig sykehus og måtte vente i fire måneder. I år fikk hun problemer med det venstre kneet. Det gjorde ikke vondt å gå eller sykle men hun måtte gi opp jogging og fotturer i fjellet.

– Det ville ikke vært noen krise om jeg måtte ha ventet og jeg var godt fornøyd med det offentlige tilbudet da jeg ble operert i fjor. Men dette er mer behagelig.

Større krav

Private helseforsikringer har hatt en eksplosiv økning så langt i år etter å ha vært et nesten ukjent fenomen i Norge for bare noen år tilbake. Den største enkelaktøren Vertikal Helseassistanse har fått 7.730 nye kunder i år. Nær fem tusen av dem gjennom arbeidsgivere mens over 2.700 har betalt helt av egen lomme.

– Pasientene er ikke lojale mot det offentlige helsevesenet lenger. De stiller høyere krav og forventer mer sier medisinsk direktør Vidar Arnulf.

Til sammen har 10.299 flere nordmenn tegnet helseforsikring hos de øvrige forsikringsselskapene viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH). Over 60.000 nordmenn har nå privat helseforsikring.

– Folk er mindre tålmodige enn før. De ønsker ikke bruke tiden sin på å vente på operasjoner sier Stein Haakonsen informasjonssjef i FNH.

Tjener godt

De private sykehusene har i år måttet omstille seg fordi de offentlige helseforetakene har kjøpt færre behandlinger fra dem. Men takket være helseforsikringene har de fått en kraftig økning i antallet private kunder. Vertikal alene kommer til å kjøpe inn 1.700 private behandlinger.

– Antallet kunder som dekkes av helseforsikring er doblet så langt i år sier sjeflege Christian Loennecken ved Volvat Medisinske Senter landets største innen privat helsetjeneste med klinikker i Oslo Østfold Vestfold og Bergen.

Private Axess sykehus i Oslo opererte om lag 750 pasienter som betalte av egen lomme i fjor. I år nærmer tallet seg 950 pasienter.

– Folk gidder ikke å vente på det offentlige. De vil raskt tilbake til jobb sier Sissel Engen administrerende direktør i Axess.

Også ved den private Ishavsklinikken i Tromsø og klinikken Medi 3 i Ålesund melder om flere privatkunder som enten betaler selv eller gjennom helseforsikring.

– Vi hadde nettopp en pasient som betalte 70.000 kroner av egen lomme for å få en hofteoperasjon. Pasienten orket ikke stå åtte måneder i kø forteller Fredrik Møller-Christensen ved Medi 3.

Dagsavisen lørdag: Offentlige sykehus som Ullevål universitetssykehus opererer flere pasienter. Men den hyppige pasientstrømmen går ut over kvaliteten advarer pasienter og ansatte.

Mer fra Dagsavisen