Innenriks

Haga holder dørapå gløtt for KrF

Sp-lederen vil ikke avvise at de to sentrumspartiene kan samarbeide tettere igjen. Forutsetningen er at KrF kutter båndene til Høyre og Frp.

– Jeg registrerer at KrF vil rendyrke sin profil og tar avstand fra den borgerlige samlingen som Høyre og Frp nå snakker om. Det tar jeg som et positivt tegn for sentrumsverdiene. Men for oss er det ikke noe annet alternativ enn et samarbeid til venstre slik situasjonen er nå. Så må vi ta ett skritt om gangen sier Haga som understreker at hun vil ha en åpen og konstruktiv dialog med opposisjonspartiet KrF.

– Vi ønsker å holde kontakten med dem som står oss nærmest og blant partiene utenfor regjeringskontorene er det opplagt KrF sier Haga.

Tenker nytt

Samtidig går hun nå langt i å slå fast at Sp skal ha kommunal- og distriktsministeren og landbruksministeren i en rødgrønn regjering.

– Det går an å tenke på to måter når det gjelder taburetter. På den ene siden kan man mene at noen områder er for krevende fordi man ikke kan kjøre sitt eget løp. På den andre siden kan man tenke at man skal «go for it». Og jeg heller mot «go for it» sier Haga.

– Sp ønsket for eksempel ikke landbruksministeren sist dere var i regjering?

– Nei. Men jeg tenker annerledes.

Hun gjør det også klart at det for Sp er svært viktig å få gjennomslag for en helt annen distriktspolitikk enn i dag.

– Vi mener det er lurt å oppgradere distriktspolitikken. Vi tenker oss et kommunal- og distriktsdepartement som er sektorovergripende på samme måte som miljøverndepartementet er i dag. Når man driver politikk for helse og skole må også distriktspolitikken inn på de sektorene sier Haga.

Trespann

Nå er hun klar for regjeringsforhandlinger med tospannet Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen.

Mens Ap- og SV-lederen over lang tid har bygd opp et nært og fortrolig forhold har Haga først det siste året blitt del av trekløveret som fra og med mandag skal forhandle fram en regjeringsplattform sammen. Likevel føler Haga seg som et fullverdig medlem i gjengen.

– De har et lengre forhold sammen enn de har med meg. Men de har tatt imot meg – og oss – på en enestående måte. Jeg føler meg ikke som noe femte hjul på vogna sier Haga.

Litt tilløp til irritasjon er det likevel. Sp-lederen likte dårlig at SV-nestleder og sannsynlig regjeringskollega Øystein Djupedal denne uka slo fast at «sentrum er dødt og takk for det». For Sp skal være garantisten for en sentrumsprofil også i et rødgrønt samarbeid.

– Djupedal tar feil hvis han tror at sentrumsverdiene er døde selv om det er lett å være enig i at sentrum som regjeringsprosjekt ikke er mulig i dagens situasjon. Men sentrumsverdiene er reelle og er en viktig akse i norsk politikk.

Mer fra Dagsavisen