Innenriks

Sjekker nød-utganger i Syden

Det viser en ny undersøkelse Star Tour har gjort blant sine feriegjester.Men nødutganger og svømmebasseng til tross det er ikke bare Stig-Helmer ogOle i filmen «Selskapsreisen» som tar en titt på hotellrommet og sjekkerutsikten før de virkelig kan begynne på ferien. Et raskt overblikk overkvadratmeterne vi leier oss inn på i Syden er første gjøremål når nordmenndrar på tur.

Det samme gjelder våre skandinaviske naboer som også var med iundersøkelsen.

Først uti

Deretter begynner forskjellene å vise seg. Kanskje lengter nordlendingenemest etter godværet. De er i hvert fall «førstemann uti» og gidder ikkeengang pakke ut før de legger seg til ved bassenget. Men det er ikke barebading og sol som er viktig; nordlendingene sjekker også rengjøringen før detømmer kofferten og finner seg til rette på rommet.

Sindige rogalendinger som kanskje har tittet bort på Hovedredningssentralenpå Sola idet flyet tar av mot ferieparadiset tar med rømningsveier når deorienterer seg på hotellet. De er også de første til å prøve sengen.

Renhold og basseng

Ingvill Fløystad i Norsk Reiselivsforum behandler klager på pakketurer. Hunbekrefter at feriefolket er opptatt av hvordan rommet ser ut.

– Folk vil jo sjekke om de har fått den standarden de har betalt for og desom er blitt lovet havutsikt vil ha havutsikt sier Fløystad – som selvsjekker balkongen først. Fløystad tror det er de eldste turistene som ermest opptatt av renholdet mens de yngste er mest interessert i bassenget.

Skandinaver har ikke det beste ryktet når det gjelder edruelig ferieringmen bare hver førtiende norske turist sier en tur i baren har førsteprioritet. Kanskje vi ikke er så ille likevel eller kanskje noen ikke harvært helt ærlige når de har fylt ut skjemaet.

Telefonen må med

Deltakerne i undersøkelsen ble også spurt hvilke fem ting det var viktigst åha i kofferten. Uansett landsdel og til tross for at regningen fort kan bliskyhøy var mobiltelefonen den klart viktigste ferieutrustningen. Deretterfulgte bøker spill og diverse musikkspillere – CD MP3 eller radio.

Litt norsk mat er også trygt å ha med og den berømmelige ostehøvelen ihåndbagasjen er ikke bare en klisjé. Selv om bare én av tjue har med seg dennorskeste av alle oppfinnelser kommer den akkurat inn på topp-ti-listen.

Ingvill Fløystad skjønner at folk vil ha med telefon og tidtrøyte men synesdet er unødvendig å ta med mat hjemmefra.

– Det er jo så mye god mat å få kjøpt der man er og de som vil haknekkebrød eller brunost får jo tak i det også de fleste steder sier hun.

Samme bagasje

Naboene våre har omtrent det samme i bagasjen men er muligens noe merromantiske. Danskene er i hvert fall de ivrigste etter å ha med segstearinlys og både de og svenskene er flinkere enn nordmenn til å huskeprevensjon når de skal på ferie.

Drøyt 3.000 nordmenn var med i undersøkelsen. Helt i tråd med mors posisjonsom familiens feriesjef kom 70 prosent av svarene fra kvinner. (ANB)

Mer fra Dagsavisen