Innenriks

Hele verden i et hus

Åtteåringen står i et fargesprakende rom det ikke finnes maken til noe annet sted i hele verden! Bortsett fra de andre rommene som utgjør Barnekunstmuseet da.

Viktig opplæring

Tina tror hun har besøkt Barnekunstmuseet en gang før med klassen sin men denne dagen er hun her med stemor Anne-Sofie Glenne Mathilde på to år og Jesper som fyller fem år om bare et par dager.

– Det er viktig å introdusere barn for museer sier Glenne.

– Skal barn bli glade i kultur når de blir voksne tror jeg de tidlig må få oppleve museer. Da er Barnekunstmuseet en bra start. Det er ikke så alvorlig som andre museer.

Ut fra responsen til både Tina Mathilde og Jesper kommer de alle til å bli storforbrukere av kultur når de blir større. For her er det vidt oppspilte øyne og mange henrykte små lyder å høre etter som de veldig langsomt og hyppig pekende beveger seg fra det ene eventyrlige værelset til det andre.

– Se! En delfin!

Fjernt blir nært

Formålet med Det Internasjonale Barnekunstmuseum er å «samle bevare og formidle barnekunst fra hele verden». Museet ble etablert for snart 20 år siden av Stiftelsen Barnas Historie Kunst og Kultur og filmkunstner Rafael Goldin og hans kone legen Alla Goldin.

– Barn er et folk sier man. Men et folk eksisterer ikke uten kultur. Og da må dette folk ha rett til sitt eget språk sin egen kultur sin kunst og sin historie uttalte Rafael Goldin før han gikk bort i 1994.

Tina synes det er spennende at det finnes tegninger og malerier fra nesten hvert eneste land i hele verden i museet.

– Se det bildet er laget i Vietnam sier stemor.

– Der kommer noen i klassen min fra svarer Tina.

Egne kunstverk

Stadig nye utstillinger betyr at Barnekunstmuseet er under konstant forandring. Dermed blir du aldri helt ferdig med å besøke det underlige og fine huset. I sommer vises blant annet tegninger som viser hvordan norske skoleelever tror livet vil arte seg i Norge om 100 år.

– Se der er en bil som går oppe på vannet. Og der en det en som har tegnet hus oppe på sola!

Tina kikker og kikker og lar seg begeistre av sterke farger og grenseløs fantasi.

– Hus på sola? Det tror jeg ikke går an. De husene vil bare smelte sier stemor i et forsøk på å tøyle framtidsvyene noe.

Men nå vil Jesper gjøre mer enn å se. Han vil gjøre noe selv i Kunstverkstedet. Ned trappene inn en smal dør bort til et bord med penn papir saks glitter og stjerner. Og snart er både Jesper Mathilde og Tina i ferd med å lage sine egne kunstverk.

Så mange bilder at det nesten ikke går an å telle dem. Og slik er alle rommene! Er det noe rar at Tina Nygård er overveldet.

Mer fra Dagsavisen