Innenriks

Forvaring skal beskytte mennesker ikke kapital

Det sier advokatene John Christian Elden og Morten Furuholmen. De forsvarer Erling Havnå og Kjell Alrich Schumann. Begge er siktet for å deltatt i NOKAS-ranet i Stavanger i april som tragisk endte med at politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.

Personlighetsavvik

– Det er skremmende hvis påfunnet om å forvare ranere representerer en ny linje fra påtalemyndigheten. Det høres ut som et forsøk på å misbruke forvaringssystemet. Forvaring er ment for kriminelle med klare personlighetsavvik som på grunn av avviket representerer en særlig stor gjentagelsesfare for alvorlige straffbare volds- eller sedelighetshandlinger. Det er ikke en reaksjon for å beskytte kapital sier Elden og Furuholmen.

– Vårt samfunns reaksjonssystem er normalt å sette folk i fengsel. Det er allerede svært høye strafferammer for ran. Det er disse strafferammene man må forholde seg til men tidligere domfellelser skal naturligvis skal være skjerpende sier Elden.

Forskjellsbehandling

Advokat Morten Furuholmen synes forvaringstanken for ransgjengangere virker lite gjennomtenkt:

– Det reiser mange nye problemstillinger. I NOKAS-ranet vil vi kunne få forskjellige dommer for nøyaktig samme forhold. De som er dømt for ran tidligere vil få en annen straff enn de som ikke er dømt for ran sier han.

– Forvaringinsituttet kan brukes hvis det er et sterkt voldselement som fare for gjentakelse av drap vold og seksualovergrep. Her er ran helt i periferien men at det går liv tapt som under ranet i Stavanger kan være et relevant moment for å vurdere andre paragrafer enn ransbestemmelsen sier Furuholmen.

Begrenset plan

Han minner om at å hindre permisjoner og prøveløslatelse også kan være en konsekvens av «vanlig» ubetinget fengsel. Furuholmen skulle ha møtt i retten som forsvareren til Ron Horgen som tirsdag denne uka fikk påstand om åtte års forvaring for medvirkning til Nordea-ranet. Horgen har verken permisjoner eller prøveløslatelse i sikte.

– Åtte års forvaring er en uforholdsmessig overreaksjon på en som satt inne da ranet ble begått og har hatt en svært begrenset rolle. Hvor sofistikert og avgjørende Horgens planlegging har vært kan det stilles store spørsmål ved. Den virker ikke spesielt avansert sier Furuholmen.

Mer fra Dagsavisen