Innenriks

Taxfree-ansattetar ny arbeids-giver til retten

Selskapet som skal overta taxfree-butikkene ved norske flyplasser sparker samtlige 150 ansatte for å ansette nye. Nå svarer fagforeningene med søksmål.

I sommer ble det klart at SAS-eide Euroshop tapte anbudskampen om taxfree-salget ved de største flyplassene i Norge. Norsk-tyske Travel Retail Norway (TRN) overtar fra nyttår.

Selskapet har søkt etter 200 ansatte men bare 10-15 av de i alt 150 taxfree-ansatte i dag har fått beskjed om at de får fortsette i jobben.

– Klart løftebrudd

– Dette er et klart løftebrudd. De ansatte ble lovet at de skulle følge med over i det nye selskapet sier fagforeningsleder i Luftfartens Fellesorganisasjon (LFF) Asbjørn Wikestad til Dagsavisen.

Nå saksøker LFF og de andre fagforeningene med ansvar for de taxfree-ansatte TRN.

– Om TRN vinner saken betyr det at ansatte må planlegge livene sine ut ifra anbudskontraktene til arbeidsgiver. Det blir uholdbart sier Wikestad.

3.000 søkere

TRN-direktør Thor Hauge erkjenner at han i en pressemelding i sommer uttalte at alle taxfree-ansatte skulle få tilbud om jobb men sier nå at selskapet må stå fritt til å ansette dem de vil ha. Til nå har over 3.000 søkt på de 200 jobbene.

Mer fra Dagsavisen