Innenriks

Pasienter syke av naturmidler

Nær 50 prosent av alle kreftpasienter oppsøker alternativ behandling og en del får svært alvorlige bivirkninger. Nå krever eksperter en formell klageordning for å bedre pasientsikkerheten.

– Vi har sett pasienter som har fått alvorlige bivirkninger av ulike urtemedisiner blant annet svært alvorlig nyresvikt sier avdelingsoverlege Stein Kvaløy ved Radiumhospitalet.

– Dette er stoffer som kan gi allergier og bivirkninger og hvis man ikke vet hva de inneholder er det et stort problem. Kjøper man seg en ny bil er man svært nøye med spesifikasjonene man bør være minst like kritiske til hva man putter i seg sier Kvaløy.

Statens Legemiddelverk har trukket legemidler fra markedet.

– Et legekontor rapporterte om pasienter som hadde fått alvorlige bivirkninger etter å ha brukt naturmidlene Phu Chee og Lin Chee sier førstekonsulent Sidsel Harby ved Statens Legemiddelverk.

– De skulle kun inneholde harmløse planteekstrakter men vi fant to kortisonpreparater som ga pasientene bivirkninger som måneansikt økt ansiktsbehåring og nedsatt glukosetoleranse sier Harby.

– En sovende lov

– Jeg vet at spor av hjertemedisin tungmetaller og kvikksølv er funnet i noen kinesiske urter og problemet med disse urtene er at de ikke gjennomgår den samme kontrollen som medikamenter gjør. Vi som leger er veldig oppmerksomme på dette men vi vet ikke riktig hva vi skal gjøre med det sier overlege Terje Risberg ved Universitetssykehuset i Tromsø.

Han retter kritikk mot den nye loven om alternativ behandling som tok over for «Kvakksalverloven» fra nyttår.

– Loven åpner for at alternative aktører kan behandle alvorlige sykdommer så lenge behandlingen skjer i samarbeid og samforståelse med pasientens lege. Det stiller nye krav til leger om å sette seg inn i ulike alternative medisiner og behandlingsformer som vi ikke har ekspertise på. Vi er blitt kontrollinstansen mens behandlerne er ansvarlige. Dette er en sovende lov og vi trenger en formell klageordning sier Risberg.

– Sjarlataner

– Nesten hvem som helst kan drive alternativ behandling så lenge de følger prinsippene i loven. At vi ikke har en formalisert klageordning er derfor et stort problem sier leder av Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin (NAFKAM) Vinjar Fønnebø.

– Som tidligere fylkeslege kjenner jeg til en del tragiske saker hvor folk er blitt gitt inntrykk av at alternativ medisin kan utrette mer enn den kan sier Fønnebø.

– Ja dette er kjent for oss i Kreftforeningen også sier fagsjef Ellen Beccer Brandvold i Kreftforeningen.

– Det finnes dessverre sjarlataner i miljøet som vil sko seg på denne sårbare gruppen. Vi jobber med å være brubygger mellom tradisjonell skolemedisin og alternativ medisin. Det er mye alternativ behandling som kan være bra men vi ønsker å komme de useriøse aktørene til livs sier Brandvold.

– Sviktende sikkerhet

Som forbruker kan du klage på markedsføringen av et produkt eller behandling.

– Vi har fått noen klager på markedsføringen og vi har også gjort egne undersøkelser som har avdekket rundt 50 brudd på markedsføringsloven sier rådgiver Hans Naustervik i Forbrukerombudet.

– Noen bransjer går igjen men det er litt tidlig å anslå noen trender. De fleste er lovlydige men vi skal følge opp disse sakene etter nyttår sier han.

Men det finnes ikke et pasientombud du kan henvende deg til.

– Alternative behandlere er ikke omfattet av helsepersonelloven og vi har ingen myndighet ovenfor denne gruppen sier Pasientombud Petter Schou i Oslo og Akershus.

– Det er et hull i systemet som går ut over pasientsikkerheten men om noen kommer til oss vil vi prøve å hjelpe dem så godt vi kan sier Schou.

Mer fra Dagsavisen