Innenriks

– Høyesterett ville ikke vurdere habilitet

Det viste seg at én dommer og tre andre aktører i rettssaken var frimurere. Feydt tok derfor spørsmålet om habilitet helt til Høyesterett men landets øverste domstol ville ikke behandle den.

To politietterforskere

Fridtjof Feydt forsvarte Pål Enger som var tiltalt for tyveriet av Skrik fra Nasjonalgalleriet i 1994. Under ankebehandlingen fikk Feydt ved en ren tilfeldighet vite at den ene av rettens tre lagdommere var frimurer.

– Jeg visste fra før av at forsvareren til den andre tiltalte i saken var frimurer samtidig som det viste seg at den andre tiltalte og Enger hadde sterkt motstridende interesser i saken sier Feydt som satte seg ned med Frimurerlosjens medlemsmatrikkel for å sjekke de øvrige aktørene i retten.

– Det viste seg da at begge hovedetterforskerne som skulle vitne i saken også var frimurere. Enger følte at det var et nettverk mot ham og ba meg forsøke å gjøre noe med det sier Feydt.

Han ba om at lagdommerens habilitet ble vurdert av prinsipielle grunner. Lagmannsrettens øvrige dommere avgjorde at dommeren som var frimurer ikke skulle fratre. Enger ble dømt til seks års fengsel.

Forsøkte Høyesterett

At lagmannsretten ikke fant dommeren inhabil til tross for at han og tre andre av rettens aktører var medlemmer i frimurerlosjen påberopte Feydt som saksbehandlingsfeil da han anket saken til Høyesterett.

– Høyesteretts kjæremålsutvalg forkastet anken til tross for at Høyesterett her hadde en ypperlig anledning til å ta spørsmålet inn til realitetsbehandling og legge retningslinjer i forhold til rettsmedlemmers medlemskap i slike lukkede brorskap sier Feydt til Dagsavisen.

– Kaster skygge

Feydt understreker at han kjenner alle de fire frimurerne som møttes i retten i Skrik-saken godt og at han ikke har noen grunn til å tro at broderskapet ble misbrukt.

– Problemet er imidlertid at slike forhold kaster en skygge av mistillit. Skyggen kan være rettferdig eller urettferdig men så lenge den er der vil det kunne skade folks tro på systemet. En rettsavgjørelse må – etter min mening – ikke bare være riktig men det må også være slik at folk har tillit til at den er riktig sier Feydt som mener dommere må kunne være medlem av Frimurerlosjen.

Han mener imidlertid at det burde opprettes et dommerregister hvor alle dommeres aktuelle verv registreres slik at rettens aktører kan vurdere spørsmål om habilitet.

Mer fra Dagsavisen