Innenriks

Mener NHO er med på diskrimineringen

– Det har vært vanskelig å få arbeidsgiverorganisasjonen til å ta avstand fra graviditetsdiskriminering. Snarere har NHO forsvart arbeidsgivere med en diskriminerende praksis skriver likestillingsombud Kristin Mile i sin høringsuttalelse.

Ikke alltid opplagt

NHO avviser at de forsvarer diskriminering av gravide.

– NHO vil ha et skjerpet vern mot diskriminering i arbeidslivet understreker informasjonssjef Øyvind Lind Petersen i NHO.

Organisasjonen mener det er et alvorlig problem for de gravide det angår og at også arbeidsgivere må være bevisst på dette.

– Det er derfor viktig å gå grundig inn i den enkelte sak hvor det påstås å ha funnet sted diskriminering for å finne ut hva som har skjedd sier Petersen. NHO viser til at det er svært få saker med påstander om diskriminering av gravide som dukker opp i Likestillingsnemnda eller i Arbeidsretten. Det er nesten ti år siden sist NHO var i Arbeidsretten med en slik sak.

Beklager uttalelser

Likestillingsombudet viser i sin uttalelse til at arbeidsgivere stadig gir uttrykk for en generell holdning om at diskriminering er uakseptabelt men at de forsvarer å forskjellsbehandle gravide eller kvinner i fødselspermisjon.

– Gjennom ulike medieutspill har NHO bidratt til å stadfeste denne legitimiteten. Likestillingsombudet beklager NHOs uttalelser og mener de bidrar til å legitimere diskriminerende holdninger i arbeidslivet skriver Mile.

Må håndheves

– NHO kjenner ikke til hvilke enkeltsaker Likestillingsombudet har i tankene når hun framsetter slike påstander. NHO anser det som selvsagt at arbeidstakere som har omsorgspermisjon ikke skal oppleve noen form for diskriminering på grunn av dette. Men deler av arbeidslivet er imidlertid i stadige endringer og det kan skje omorganiseringer mens en ansatt har omsorgspermisjon understreker Petersen. Han understreker at slike endringer må en ansatt akseptere uavhengig av om vedkommende er i arbeid eller i svangerskapspermisjon.

– Likestillingsnemnda Arbeidsretten og andre instanser må spille en viktig rolle framover sammen med partene i arbeidslivet for å hindre diskriminering sier Petersen.

Holdningsendring

Men Likestillingsombudet får støtte i sin kritikk av NHO fra LO.

– De tar ikke tak i problemet. Alle henvendelsene til Likestillingsombudet viser at dette er et problem for mange arbeidere og da er det også noe som angår NHO sier LO-sekretær Rita Lekang.

– Vi mener det må skje endringer både i holdning og atferd hos arbeidsgiverne. Vi ser at mange som er ute i permisjon ikke har kontakt med arbeidsgiver engang. Dette fører også til en følelse av at du ikke settes pris på og at ingen bryr seg når du kommer tilbake på jobb sier Lekang.

Mer fra Dagsavisen