Innenriks

Ungdom oppsøker spenning ved Plata

Bare i løpet av tre juni-uker plukket politiet opp 50 tenåringer på kveldstid.

– Foreldrene må følge mer opp når de sender barna på tur til storbyen. Barna kan ikke overlates til seg selv konkluderer Geir Tveit fungerende stasjonssjef på Grønland politistasjon. Natteravnleder Lars Norbom sier seg enig.

Historier om tilreisende tenåringer som roter seg borti uheldige situasjoner i Oslo er mange. Nylig plukket politiet opp to jenter i 14- og 15-års alderen klokken 01 på natta i nedre del av Karl Johan. De hadde selskap av en voksen rusmisbruker de ikke kjente. Jentene var egentlig på besøk hos en tante i byen.

Fra nabobyer

– Mange tenåringer reiser inn til byen for å treffe venner eller besøke slektninger men blir ofte fristet til å oppsøke spenning på mindre trygge steder som området rundt Jernbarnetorget sier Tveit.

Hittil i år har politiet konfrontert 202 tenåringer som befant seg i området like ved Plata på kveldstid.

"Halvparten kom fra Asker og Bærum Follo Romerike og enda lenger unna.

"Flere av disse var helt nede i 12 års alderen mens de fleste var mellom 14 og 16 år.

"Foreldrene eller barnevern blir i de fleste tilfeller kontaktet.

Slappe foreldre

Natteravnene har vært bekymret på sine jevnlige patruljeringsrunder i byen.

– Selv når foreldrene er med tenåringer til byen opplever vi ofte tenåringer blir overlatt til seg selv. Tenåringsturister vandrer ofte rundt i Oslo sentrum på egen hånd mens mor og far tar en drink i hotellbaren sier leder Norbom.

Han råder foreldrene til å gi barna mer oppmerksomhet og finne på aktiviteter der både voksne og barn kan ha det gøy sammen.

Dårlig mobilkontroll

Oslo-politiet har i lengre tid vært ekstra på vakt i området rundt Jernbanetorget i håp om å hindre ungdom i å bli rekruttert til narkotikamiljøet. Tveit påpeker at foreldre må ha mer kontroll over barnas aktivitet og at det ikke holder å ringe på mobiltelefon.

– Barna kan si at de befinner seg hvor som helst så det holder ikke. Området rundt Jernbanetorget er et kjent marked for mye rart. Her blir det tilbudt litt av hvert og ungdom skal ha tunga rett i munnen for at det ikke skal gå galt sier han.

Han nevner fenomenene narkotika prostitusjon og tyveri. Området tiltrekker seg også pedofile.

– Det er store mørketall for hva som egentlig skjer med ungdom på disse stedene. Trolig blir vi ikke rapport alt som skjer sier han men presiserer at uhyggen ikke må overdrives.

– Vi ber bare ungdom om å være ekstra forsiktige på kveldstid.

Mer fra Dagsavisen