Innenriks

Støtter lovpåbud om 40 prosent kvinner i styrer

SVs Åsa Elvik oppfordrer næringsminister Børge Brende til å påby kvinneandelen i norske bedriftsstyrer ved lov.

Sosialistisk Venstreparti (SV) og stortingsrepresentant Åsa Elvik sender etklart budskap til nyutnevnt næringsminister Børge Brende: Påby ved lov å ha40 prosents kvinneandel i styrene i norsk næringsliv.

Dagsavisen brakte i går tall fra Innovasjon Norge som viste at to av tremannlige ledere sier de får tilbud om styreverv på grunn av vennskap ogkjennskap. Kvinner trekker ikke tilsvarende fordeler av slike nettverk.

Forhenværende næringsminister Ansgar Gabrielsen truet tidligere med lovpåbuddersom kvinneandelen ikke er oppe på 40 prosent innen neste sommer.

Åsa Elvik som er medlem av Stortingets næringskomité stiller seg bakforslaget.

– Frivillighet er alltid bedre enn tvang men de nye tallene aktualisererbehovet for et lovpåbud fordi vi ser hvordan styrene bare reproduserer segselv.

«Ris bak speilet»

Næringsminister Børge Brende ønsket i går ikke å gi noen kommentar tilDagsavisen fordi han har behov for å sette seg mer inn i saken.

– Jeg har forståelse for at han trenger litt tid men jeg håper virkelig hanfølger opp dette på skikkelig vis – slik at lovpåbudet ikke bare blirGabrielsens «baby» sier Elvik og fortsetter:

– For å fremme forandring kan det være greit med et «ris bak speilet».Samtidig handler mye om at næringslivet får øynene opp for egenverdien i åha halvparten av landets befolkning representert i styrene sine.

– Tror du bedriftene klarer 40 prosent innen neste sommer?

– Jeg håper i alle fall at de politiske signalene tas såpass på alvor atnæringslivet selv viser vilje til å få dette på plass.

– Skal ha ros

Benja Stig Fagerland likestillingsansvarlig i NæringslivetsHovedorganisasjon (NHO) er ikke i tvil om at medlemsbedriftene ser alvorligpå kravet om førti prosents kvinneandel.

Hun trekker fram NHO-prosjektet «Female Future-mobilisering av talent» someksempel:

– Female Future fokuserer på kompetanseheving nettverk og synliggjøring avkvinnelige ledere. Våre medlemmer skal i utgangspunktet nominere tre kvinnersom deltakere men stadig oftere er søkertallene både dobbelt og tredobbeltså høye. Bedriftene skal ha ros for sitt engasjement og eierskap tilprosjektet.

Men NHO er imot et lovpåbud.

– Vi har mer tro på handling for å gå fra mål til resultater. Økt tilgang påledertalenter og fremragende ledere vil øke virksomheters konkurransekraftog verdiskapning sier Fagerland.

Mer fra Dagsavisen