Innenriks

Fastholder permitteringsreglene

Dagsavisen skrev i går at over halvparten av bedriftene i byggenæringen nå sier opp ansatte i stedet for å permittere dem i lavsesongen om vinteren. Bedriftene må fra i år betale lønn til permitterte i ti dager mot tidligere tre.

Også arbeidstakerne i Fellesforbundet vil ha tilbake lønnsplikt i tre dager og har tatt dette opp på et møte med departementet.

– Dette blir svært dyrt for mange bedrifter og underbygger et useriøst og usikkert arbeidsmarked mener forbundsleder Kjell Bjørndalen.

Ap usikre

Men ansvarlig statsråd Morten A. Meyer bøyer ikke av for presset.

– Vi er ikke overrasket over at deler av næringslivet ønsker å skyve ansvaret over på staten. Bedriftene må ta ansvaret for sine reelle kostnader og ikke belaste trygdebudsjettet er hans klare melding.

Han er fornøyd med kompromisset regjeringen inngikk med Ap om permitteringsreglene og vil videreføre dette i revidert budsjett. Ranveig Frøiland (Ap) i finanskomiteen vil ikke gi noe klart svar om Aps holdning nå.

– Vi har fått mange henvendelser om permitteringsreglene og må vurdere uheldige utslag av endringene. Mer kan jeg ikke si før revidert skal behandles sier hun.

Regjeringen er avhengig av Aps støtte. På Stortinget støtter både Frp SV og Sp kravet om at bedriftenes lønnsplikt må tilbake til tre dager.

Meyer innrømmer at næringens økte bruk av midlertidige ansettelser er i tråd med regjerningens politikk i Sem-erklæringen og mener hyppig bruk av permitteringer er verre.

42 eller 26 uker?

– Jeg er heller ikke så sikker på om situasjonen er så problematisk som næringen hevder sier statsråden.

Det som skal vurderes på nytt i revidert budsjett er om permitteringsperioden fortsatt skal være 42 uker eller reduseres til 26. Konjunkturutsatte industribedrifter ønsker å beholde 42 uker for å unngå oppsigelser.

Mer fra Dagsavisen