Innenriks

Norsk glede over stans i Sellafield

– Dette er en stor seier for Norge. Det viser at det nytter med dialog sier Bondevik.

Han kan fortelle at britene nå har besluttet å ta i bruk en ny rensemetode som innebærer utslippene av technetium-99 ikke lenger går direkte ut i havet.

– Dette sikrer renheten i vårt felles matfat i årene framover sier Bondevik.

Nasjonal dugnad

Statsministeren mener at det positive utfallet i denne miljøsaken er resultat av en unik nasjonal dugnad der både kystbefolkningen miljøbevegelsen fiskerinæringen Kirken de politiske partiene og lokale regionale og nasjonale myndigheter har spilt på lag.

Han gir også ros til miljøvernminister Børge Brende som ifølge Bondevik ikke har latt noen anledning gå fra seg til å ta saken opp med sine britiske kollegaer og i internasjonale samarbeidsfora der radioaktiv forurensning og havmiljø står på dagsordenen.

– Dette har ikke vært noen enkel sak å kjøre fram men den demonstrerer at faglig tyngde utholdenhet og gode personlige relasjoner på høyt nivå gjør utslag også i internasjonal sammenheng sier Bondevik.

Statsministeren mener også at samarbeidet med den irske regjeringen og det samlede nordiske presset også har hjulpet.

Bondevik legger heller ikke skjul på at han selv har tatt opp Sellafield-spørsmålet med Tony Blair flere ganger.

Normalisering

Børge Brende sier at det har vært en lang vei politisk og faglig.

– Når altså britene sagt ja til å rense og lagre på land i stedet for å bruke havet som avfallsdynge. Jeg har sjelden vært så glad i politisk sammenheng sier Brende og peker på at dette også har vært et «ikke ubetydelig økonomisk spørsmål» for den britiske regjeringen.

Brende viser til at radioaktiviteten i sjøen utenfor Vestlandet er høyere enn i Barentshavet og at utslippene fra Sellafield er hovedkilden til en stor konsentrasjon av technetium-99 i skalldyr tang og tare.

– I løpet av få år vil denne radioaktiviteten kunne komme ned på det lave nivået fra før 1994 sier Brende.

Miljøvernministeren mener at dette vil være spesielt viktig for fiskerinæringen hvor forurensningen fra Sellafield har skapt noe usikkerhet.

Mer fra Dagsavisen