Innenriks

1.000 nordmenn knyttes til skatteparadiser

Aftenposten kommer med nye avsløringer om i alt 1000 nordmenn med kontoer i skatteparadiser som Bermuda.

Aftenposten har gått gjennom lekkede dokumenter fra advokatfirmaet Appleby, som ledd i nytt, internasjonalt journalistisk graveprosjekt kalt Paradise Papers. Der har avisen funnet 18 bankkontoer som DNB har satt opp for kunder på Bermuda.
DNBs konserndirektør Harald Serck-Hanssen sier at omfanget er langt større enn dette, og at banken har flere hundre kunder som kan knyttes til skatteparadiser.
– Det er viktig å understreke at vi ikke har satt opp noe kontoer for kundene på Bermuda. Vi har satt opp konto i Norge eller i andre land der DNB har en virksomhet. Så er det jo opp til selskapene selv å vurdere hvor de ønsker å ha sine selskapsstrukturer, sier han til Aftenposten som søndag kveld altså kom med nye Paradise Papers- avsløringer. (NTB)

Fakta om det internasjonale journalistnettverket ICIJ:

* Det internasjonale journalistnettverket ICIJ består av mer enn 200 gravende journalister i 70 land som samarbeider.
* Har som mål å få journalister fra ulike land til å samarbeide, fremfor å konkurrere, om grenseoverskridende prosjekter.
* Har gjennom årene jobbet med en rekke prosjekter som tobakkssmugling, organisert kriminalitet, asbest, klimalobbyister, krigene i Irak og Afghanistan.
* Prosjektet Panama Papers fikk stor oppmerksomhet over tid etter at de første sakene ble publisert i april 2016. Dette beskrives som tidenes største dokumentlekkasje. 376 journalister hadde jobbet i et år med å granske 11,5 millioner dokumenter om skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.
* Søndag kveld ble saker fra et nytt prosjekt kalt Paradise Papers offentliggjort i en rekke medier. (NTB)

Mer fra Dagsavisen