Nyheter

Hjulene er i gang

Vannhjulet ved Haugfossen har igjen begynt å snurre, og den nyrestaurerte brua tar deg over Simoas kulturhistoriske farvann, eller du kan seile på en flåte.

Blaafarveværkets lykkehjul: Vannhjulet i Haugfossen over Simoa har historie tilbake til 1500-tallet. Dette er det nye hjulet, satt i stand etter gamle metoder. BEGGE Foto: Blaafarveværket
Blaafarveværkets lykkehjul: Vannhjulet i Haugfossen over Simoa har historie tilbake til 1500-tallet. Dette er det nye hjulet, satt i stand etter gamle metoder. BEGGE Foto: Blaafarveværket
Publisert Sist oppdatert

Etter tre år med intens innsats og åtte millioner i budsjett kan endelig kulturløypa rundt Haugfossen åpne. Brua fra 1837 var ferdig restaurert tidligere i år og nå har også det enorme vannhjulet begynt å snurre.

Klar, ferdig – kulturløype

«Haugfossen rundt» er en tursatsing i området rundt Blaafarveværket og Simoa med Haugfossen. Prosjektet har bestått i rydding av kulturlandskapet som vitner om tidligere drift.

– Vi har også fått en flåte som frakter folk fra den ene siden av Simoa til den andre, og binder turstien sammen, forklarer infosjef Helle Mikkelsen ved Blaafarveværket, og forteller videre om kulturløypa. Om god skilting på flere språk, gamle fotografier som er hengt opp, og om at det er gratis og for hele familien.

– Dette er rekreasjon samtidig som man får beveget seg og ha en lærerik stund, foreslår Mikkelsen.

Vannhjul-vern

Det har vært vannhjul i fossen siden 1500-tallet, men da ekteparet Kjell Rasmus og Tone Sinding Steinsvik startet sitt eventyr på Modum, var det borte for lengst. I tråd med alt det andre restaureringsarbeidet på Værket, ble også vannhjulet satt i stand i 1988. Men på grunn av harde vintre og en mulig konstruksjonsfeil, raste hjulet sammen etter noen år.

– Prosjektet «Haugfossen rundt» ble siden satt i gang og den besto blant annet i å sikre kulturminnene, restaurere brua og å gjenreise vannhjulet. Nye kulturminner har dukket opp i hele prosessen, forklarer Mikkelsen.

Rekonstruksjon

Værket hentet i gamle dager kraft fra Haugfossen, som har det høyeste frie fossefallet på Østlandet med 39 meter. Kraften fra vannhjulet ble brukt til å knuse malm fra koboltgruvene og var første ledd i prosessen mot blåfargen, etter at malmen var tatt ut fra gruvene.

– Det rekonstruerte hjulet måler seks meter i diameter, og nesten 19 meter i omkrets, og ble bygget i fjor vinter her oppe, kan Mikkelsen fortelle.

– Skal det brukes til å lage vannkraft?

– Vi har faktisk hatt en tanke om vår egen strømforsyning, men inntil videre går det bare rundt med vann.

– Hva er tilbakemeldingene dere får på alt det gamle som blir satt i stand?

– Vi får veldig positive innspill og folk forstår lettere at Haugfoss var bindeleddet mellom Blaafarveværket og gruvene, sier hun, og avslutter:

– Egentlig var alt dette et fem års prosjekt, men du vet når Tone (Sinding Steinsvik, red.anm.) setter i gang, så går det fort!

Powered by Labrador CMS