Nyheter

En av disse tre får LOs litteraturpris

Tre forfattere er nominert til LOs Litteraturpris for 2024.

Torsdag presenterte LO sine nominerte til LOs Litteraturpris. På kortlisten står tre kvinnelige forfattere:

  • Ingeborg Arvola for «Kniven i ilden», som forteller levende om finnene som innvandret til Finnmark. Gjennom hovedpersonen Brita Caisa, og hennes to sønner, blir vi kjent med naturens makt, dagenes slit, og kraftfulle mennesker som finner glede i hverandre og naturen. Hun skriver medrivende om fellesskap, om å klare seg sammen og om kampen for å skape seg det livet man selv ønsker.

Les anmeldelse her: «En hyllest til kjærligheten»

  • Lotta Elstad for «Xiania» skildrer metropolen Kristiania på 1920-tallet så livaktig at man nærmest kjenner lukten fra dotømmerstreiken og smaken av smuglerspriten. Det er en røverroman med et fargerikt persongalleri, høyt tempo, humor og skarpe skildringer av fyll, tiltaksløshet og feilslått forelskelse. Men også dypt politisk og gjennom hovedpersonen får vi oppleve abortkamp, byens klasseforskjeller og politisk organisering på tvers av landegrensene.

Les anmeldelse her: Portrett av en by

  • Monica Goksøyr for «Slemme jenter» tar oss med til thairestauranter på små steder, og beretninger om seksuell trakassering og maktulikhet i arbeidslivet. Novellene viser hvor prisgitt man er sjefens nåde, en arbeidsplass der mål- og resultatstyring er kommet ut av kontroll, og den grenseoverskridende atferden til en anerkjent mann. På en poetisk måte skildrer forfatteren hvordan menneskelige følelser og drivkrefter virker mellom samfunnets formelle og uformelle maktstrukturer.

Vinneren, som får 100.000 kroner, offentliggjøres på hovedarrangementet under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten av mai.

Les også: «Hjelp, de drar til Sveits!» er en tankevekkende, smart og underholdende bok (+)

Arbeiderlitteratur

Førstesekretær i LO, Julie Lødrup, kan fortelle om tre forfattere som alle gir gode leseropplevelser, innsikt i ulike liv og erfaringer og hvor alle tre er kapable til å vinne årets pris.

LOs litteraturpris skal fremme norsk arbeiderlitteratur, og deles ut annethvert år. Prisen skal øke statusen til arbeiderlitteraturen og løfte fram arbeidsfolks fortellinger, løfte og synliggjøre arbeiderlitteraturen, og bidra til at arbeiderlitteratur er en hedersbetegnelse.

Litteraturprisen ble sist delt ut i 2022 og gikk da til Gulraiz Sharif for boka «Hør her’a».

Atle Berge var første prisvinner, i 2020 for romanen «Puslingar», som tar utgangspunkt i Alexander Kielland-ulykken i 1980, da en boligrigg kantret og 123 oljearbeidere mistet livet.

Julie Lødrup mener man tydelig kan se at prisen får stadig større oppmerksomhet og at den er med på å løfte arbeiderlitteraturen.

Alle LOs og forbundenes organer kan fremme forslag på kandidater til prisen. Juryen, som innstiller overfor LO Kultur, kan også selv foreslå kandidater.

Les også: Eva Fretheims «Fuglekongen» er blitt en elegant, sømløs spenningsroman i klassisk innpakning (+)

Mer fra Dagsavisen