Nyheter

Lang kø på legevakta

Vi slutter aldri å la oss overraske av en lunefull og uforutsigbar vinter. På legevakta var det lang kø fredag.

Ikke før hadde de mange kuldegradene gitt slipp, før underkjølt regn, sludd og snø skapte problemer både for de på to bein og fire hjul.

Travel dag

Legevakta har hatt stor pågang de siste dagene, og fredag var intet unntak.

– Allerede før klokken 12 var det 120 pasienter som er innskrevet og 80 i kø som venter på behandling på skadelegevakten, sier medievakten ved Oslo universitetssykehus til Dagsavisen.

– Omtrent halvparten handler om bruddskader, og den typiske årsaken er fall på glatta, og mange har håndleddsbrudd-. Så oppfordringen er å bruke brodder, sier medievakt Ivar Greier.

I gjennomsnitt behandler Skadelegevakten 180 pasienter per dag. Rekorddagen er tilbake i 2015 med 307 brudd på en dag.

Fikk kjørt seg

Vi har nettopp lagt januar bak oss, og kan se tilbake på en måned full av buss-innstillinger, stappfulle trikker og tog, og mange frustrerte passasjerer.

– Jeg tror folk fikk kjørt seg i januar, så at vi nå i starten av februar får varierende føre er ikke overraskende, sier trafikkoperatøren.

– På Østlandet har det kommet en del varierende nedbør i form av både regn, sludd og snø. I Østfold har det vært en del vannansamling på E6, men vi har gjennom våre informasjonstavler på E6 advart bilistene. Vi har ikke fått meldinger om noen uhell, så det tyder på at trafikantene har kjørt etter forholdene, sier hun.

På E18 vest for Oslo har det vært en del slaps, men bare veier, mens på E6 øst fra Oslo var det tidligere fredag et par vogntog som hadde problemer med å komme seg fram. Og det har vært noen busser som har slitt på glatta.

– Men de har kommet seg videre nå, sier trafikkoperatøren.

Snø

Nord for Oslo kan trafikkoperatøren melde om snø på veien, men at trafikken går greit.

– Det føret vi har i dag er ikke ekstremt. For de som ferdes ute på veiene handler det om å tilpasse farten etter forholdene, og kjøre forsiktig, sier Jeanette Andresen.

På E18 på Moheim i Porsgrunn var det så glatt at veien måtte stenges i begge retninger fredag morgen, i påvente av strøing, og i Holmestrand skled en buss av veien på grunn av glatt veibane.

Ruter har virkelig fått kjørt seg i januar, med en rekke innstillinger og forsinkelser. Ikke minst har elbussene fått det glatte lag. Både på grunn av kjøreegenskaper på vinterføre, kortere rekkevidde og ladeproblemer.

Men den første fredagen i februar har det stort sett gått greit.

– Det har vært noen forsinkelser på grunn av glatte veier og mye trafikk, men stort sett har det gått greit. Det har vært glatt i Kongsveien opp mot Ekeberg, men ellers er det lite å melde, sier kommunikasjonssjef Cathrine Myhren-Haugen i Ruter, til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Mer fra Dagsavisen