Nyheter

Geir (66) manglet både tenner og håp. Nå kan han endelig smile igjen

– Før i tiden var tennene mine som en Lada. Nå er de en Jaguar, ler han.

BERGEN (Dagsavisen): – Helt fantastisk. Det har gått veldig, veldig bra, sier en gledestrålende Geir Olsen.

Siden barndommen har sveibuen slitt med medfødte helseplager. I voksen alder måtte han selv punge ut store summer for å få orden på både syn og tenner, som Dagsavisen skrev om i 2022.

Men tilstanden tannagenesi, som er medfødt mangel på tannanlegg, skulle bli en virkelig prøvelse. For selv etter å ha fått orden på tanngarden i 20-årene, kom problemene tilbake flere tiår senere.

Hoppet på eksperiment

Både i over- og underkjeven hadde han fått satt inn tannbroer, men nå hadde støttetennene til broene gitt etter. Problemet lot seg løse i overkjeven, men i underkjeven var det umulig. Olsens kjevebein var som smuldret bort og det var ingenting igjen å feste tannbroene i.

Tannlege Kjetil Reisegg henviste Olsen videre til kollega og forskningsleder Cecilie Gjerde på Odontologisk institutt i Bergen. Han visste hun trengte pasienter til en eksperimentell behandling, der målet er å få nytt beinmateriale til å gro ved hjelp av pasientens egne stamceller.

Olsen nærmest kastet seg i tannlegestolen hennes, eksperimentet var hans siste håp. Halvannet år senere er han overlykkelig for at han tok sjansen.

– Å være forsøkskanin har vært helt fantastisk. Alle på Odontologen har gjort en kanonjobb. Jeg ble ikke lovet noen suksess, men jeg hadde troen likevel, sier Olsen i dag.

Kjetil Reisegg, Cecilie Gjerde og Geir Olsen på Odontologen i Bergen, stamcellebehandling for kjevebein

Grodde nytt bein

Stamceller fra beinmargen hans ble sendt til dyrking i et laboratorium i Tyskland. Tre uker senere hadde cellene mangfoldiggjort seg til 100 millioner celler. Blandet med et biomateriale ble de operert inn i kjeven hans.

– Det kjentes ut som sand og singel inni en pute, beskriver Olsen.

Snart begynte det å gro beinmateriale rundt en membran i kjeven, og etter fem måneder kunne putene fjernes og titanimplantater settes inn. I høst var det stabilt nok til at broen kunne monteres.

– Den klikket rett på plass. Helt perfekt. Og det kjennes 100 prosent ut som mine egne tenner. Bare at før i tiden var de en Lada, nå er de en Jaguar, ler han.

Vellykket

Forskningsleder Cecilie Gjerde er også meget fornøyd med resultatet. Hun sier hele prosessen gikk som forventet.

– Det var helt ukomplisert og alt satt som det skulle. Nå må han bare ta godt vare på de nye tennene sine, pusse dem godt og ha regelmessige besøk til tannpleier eller tannlege. Ingenting har livstidsgaranti, men med egeninnsats kan de vare lenge, sier Gjerde til Dagsavisen.

Cecilie Gjerde på Odontologen i Bergen, stamcellebehandling for kjevebein

Forskningsprosjektet hennes er nå i avslutningsfasen. 17 pasienter har deltatt i studien, samtlige har det gått bra med, ifølge Gjerde.

Fortsatt er det to pasienter som er under behandling, men så snart de også har fått alt på plass, går Gjerde i gang med å skrive rapport til Forskningsrådet og Trond Mohn-stiftelsen, som har finansiert prosjektet. Når alle analyser er klare, vil forskerne gi ut artikler om resultatene.

Pengemangel

Men Gjerde har vyer om større ting i fremtiden.

– Til nå har vi brukt pasientenes egne stamceller, men vi håper å kunne høste stamceller til en egen bank på Haukeland sykehus som andre pasienter kan dra nytte av. Da slipper de prosessen med å vente på beinmargsprøver og dyrking av celler på laboratoriet i Tyskland. Slik kan vi kutte både ventetid og kostnader. I tillegg forsker vi på muligheten for å 3D-printe beinmateriale, forteller hun engasjert.

Festbremsen på planene er imidlertid finansiering.

– Jeg og andre forskere bruker dessverre mye tid på å skrive søknader for å få penger. Det er veldig synd at det er slik, men jeg håper å finne noen som kan bidra.

Slipper å betale

Geir Olsens operasjon alene ville kostet rundt 400.000 kroner om han skulle betalt den selv. Takket være donasjonene fra Mohn og Forskningsrådet ble kostnadene hans redusert til 41.000 kroner i egenandel. Men mot slutten av behandlingen hans fikk han en gladmelding.

– Jeg fant dokumentasjon på at tilstanden min var medfødt, og da ble hele egenandelen dekket av Helfo. Det eneste jeg endte opp med å betale var hygienetiltak på 390 kroner, gliser han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen