De siste årene har flere aktører importert mye ribbe. Det blir ikke nødvendig i år. På Norturas fryselagre er det fullt. Bøndenes eget samvirkeselskap har totalt 7.000 tonn frossent svinekjøtt på lager.
– I år bør alle unne seg flere gode ribbemiddager før jul. Med norsk ribbe, smiler Kjell Rakkenes, konserndirektør for strategi, bærekraft og kommunikasjon i Nortura.
Avventer ribbekjøp
Det er stappfullt på fryselageret i Rakkestad, hvor Nortura kjøper tjenester av fryselagerselskapet Glacio. Årsaken til at beholdningen er firedoblet sammenlignet med tidligere år er sammensatt, forklarer Rakkenes til Dagsavisen.
– Under koronapandemien ble det importert mye tysk svinekjøtt av flere andre aktører. Dette selger de ut nå, noe som gjør at våre lagre fylles opp, sier han og legger til:
– I tillegg er det dyrtid. Mange må snu på krona, ergo er det flere som venter med innkjøpet av årets ribbe.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/N6T7LSGZPNDN5KRZMKM6TSVQHE.png)
Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold, begrensede mengder bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
– Det er ikke fokuset på nordmenns kjøttforbruk som gjør at lagrene nå fylles opp, sier konserndirektør Kjell S. Rakkenes.
– Omsetningen av storfekjøtt har falt noe, svinekjøtt har vært stabilt og kylling hatt en stor vekst de siste årene, legger han til.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/5XLRSG3745HMTOOXVUBPRYXY2Q.jpg)
[ «Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg ]
Ribbe og mørketid
Ifølge Kjell S. Rakkenes har salget av ribbe vært stabilt de siste 30–40 årene. Med dagens fulle fryselagre har Nortura valgt å senke prisen med 25 prosent.
– Når er det salget av ribbe virkelig skyter fart?
– I november, svarer Rakkenes og legger smilende til:
... eller, egentlig når vi stiller klokka til vintertid. Mørketiden lokker tydeligvis fram kjente og kjære dufter fra kjøkkenet.
[ Ser større økning i depresjon og bekymringer blant bøndene ]
[ Om matbutikker: – Jeg forstår ikke den norske kulturen ]
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen