Nyheter

Redd Barna avlyser barnepride etter trusler: – Noen vil se det som en seier

Redd Barna avlyser en pridefestival for barn i Bergen etter å ha mottatt flere trusler om trakassering og vold, opplyser de.

Saken er oppdatert

Redd Barna avlyser en pridefestival for barn som skulle holdes i Bergen på søndag. Flere trusler om trakassering og vold førte til avgjørelsen.

– Vi er klar over at noen vil se på avlysningen som en seier, men Redd Barna avlyser ikke kampen for et samfunn der alle barn kan være stolte av sin identitet og være elsket for den de er, sier generalsekretær Birgitte Lange.

Redd Barna opplyser til Dagsavisen at truslene var konkrete.

– Vi har fått e-poster og kommentarer i sosiale medier der enkeltpersoner har skrevet at de vil stille opp og trakassere og utøve vold. De mest alvorlige har vi slettet fra kommentarfeltet og politianmeldt. Andre aggressive meldinger har vi oversendt politiet for vurdering om de også skal anmeldes, sier leder Monica Sydgård i Redd Barnas Norges-program.

Meldingene skal ha vært skrevet under fullt navn.

Redd Barna har også levert en anmeldelse til politiet i Oslo etter avlysningen i Bergen.

– Det dreier seg formentlig om arrangementet i Bergen, sier leder for politiet i Stor-Bergen Morten Ørn til Dagbladet.

«Jævla pedoer»

Tidligere denne måneden publiserte Redd Barna Bergen et innlegg på Facebook om barnefestivalen under Pride. «Festivalen blir full av lek og moro, regnbuer og god stemning» skrev organisasjonen da. Likevel ble tråden fort full av kommentarer som mente den fremmer «seksualisering av barn». Flere mente det var «perverst», skrev om «jævla pedoer» og omtalte arrangementet som en «groomingfestival».

– At vi må avlyse betyr ikke at vi er truet til taushet. Slike hendelser viser bare hvor viktig det er å stå opp for LHBT-barn. Det er forferdelig opprørende og trist, men vi kan ikke risikere at noen gjør alvor av truslene, sier Sydgård til Dagsavisen.

I en pressemelding skriver Vest politidistrikt de mottok anmeldelsen mandag. To dager senere gjorde de en risikovurdering, men konkluderte med at det var trygt å gjennomføre.

– Politiet har i forkant av arrangementet hatt god dialog med arrangør. Det var ingenting i våre risikoanalyser som tilsa at arrangementet ikke kunne avholdes. Politiet var forberedt på å sikre arrangementet og hadde planlagt nødvendige tiltak. Redd Barna har opplyst til oss at beslutningen om å avlyse ble gjort på selvstendig grunnlag, uavhengig av politiets vurderinger, skriver kommunikasjonsdirektør i Vest politidistrikt, Arne Lutro.

Politiet har startet etterforskning i saken, og det er gjort umiddelbare tiltak både med forebygging og etterretning.

Leder for Redd Barnas Norgesprogram Monica Sydgård

Vil ha Støre på banen

MDG krever at statsminister Jonas Gahr Støre tar grep.

– Nå må Støre på banen. Det er hele regjeringens ansvar å sørge for at det er trygt å være skeiv i Norge, sier nestleder Lan Marie Berg i MDG.

– Dette føyer seg inn i rekken av avlysninger som har skjedd på vegne av skeive, igjen og igjen, på grunn av sikkerhetssituasjon. I fjor måtte Skeiv Ungdom avlyse sommerleiren sin, sier hun og påpeker at disse barna også er covid-generasjonen som ikke har hatt arrangementer siden 2020.

– Rasende

Barnefestivalen skulle vært arrangert i Nygårdsparken i Bergen førstkommende søndag.

– Dette gjør meg rasende! Sånn som dette skal vi ikke ha det i byen vår. Byen skal være for alle, sier ordfører Linn Kristin Engø til Bergensavisen.

Engø sier hun er dypt skuffet over at det kom trusler.

– Jeg oppfordrer alle til å møte opp i paraden for å slå ring om det skeive miljøet og vise hvilken by vi vil ha, sier Engø.

Også byrådsleder Rune Bakervik raser.

– Dette her finner jeg meg faen ikke i, skriver han i et illsint Facebook-innlegg, og fortsetter:

– Ingen skal få true barn, eller de som jobber med å skape noe fint for barn i Bergen. Bergen er en by hvor ingen barn skal diskrimineres - uansett barnets eller foreldres rase, kjønn, språk, religion, opprinnelse eller måte å leve på. Bergen er en by hvor vi heier frem at det er mange måter å leve og tenke på - og en by hvor vi lærer ungene våre at dette er greit. Bergen er en mangfoldig by, med plass til alle. Kødder du med dette, så kødder du med bergenserne. Og da kødder du med meg.

Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) kan miste makten i Bergen. Han vil bruke Høyres løfte om å konkurranseutsette flere sykehjem mot dem i valgkampen. Foto: Heiko Junge / NTB

Lange i Redd Barna takker alle samarbeidspartnere, barn og familier som planla å delta i barnefestivalen.

Gledet seg

– Vi hadde gledet oss til lek, moro, regnbuer, feiring av mangfold og god stemning. Men ingen barn som deltar på arrangementer i regi av Redd Barna, skal måtte risikere å møte trusler, vold, eller trakassering fra voksne, sier hun.

Lange sier truslene og de hatefulle meldingene viser hvor viktig det er å fortsette å kjempe for rettighetene til barn som bryter med normer for kjønn og seksualitet.

Bergen Pride begynner fredag 2. juni, og skal pågå i en drøy uke.

Fjorårets pridemarkeringer rundt om i landet ble sterkt preget av masseskytingen i Oslo, som etterforskes som et terrorangrep.

Ifølge Sydgård er det ikke avgjort om barnefestivalen vil arrangeres igjen i framtiden.

Nyeste fra Dagsavisen.no: