Nyheter

Folkevalgt transperson bannlyst fra talestol

Zooey Zephyr advarer mot blod på hendene til delstatsforsamlingen dersom de vedtar anti-trans lov. Det får hun svi for.

– Interseksuelle personer eksisterer. Transpersoner eksisterer.

Ordene falt i Montanas delstatsforsamling for to uker siden.

– Hvis dere stemmer ja til dette lovforslaget, håper jeg dere ser blod på hendene neste gang dere ber, fortsatte den folkevalgte transpersonen, Zooey Zephyr.

Onsdag bestemte Montanas republikansk-dominerte delstatsforsamling seg for å bannlyse Zooey Zephyr fra å tale resten av året på grunn av utsagnet, ifølge CNN. To uker har gått siden Zephyr opprinnelig ble nektet å delta i debatten.

Lovforslaget hun refererer til vil forby kjønnsbekreftende helsetilsyn for unge transpersoner i Montana, skriver NTB. Det er én av 525 anti-trans lovforslag som har blitt lagt fram i USA i år.


Nektet å beklage

Zephyr er den første folkevalgte transpersonen i Montana. Flere av Zephyrs tilhengere reagerte kraftig da hun ble nektet å delta i debatten. På mandag ble møtet i delstatsforsamlingen stanset i en halvtime, fordi tilhengerne ropte slagord fra galleriet og deretter ble eskortert ut, noen med makt.

Republikanerne ville ikke la henne tale før hun beklaget. Det nektet Zephyr. Hun forteller om venner som nå er borte, og familier som gjennomgår tragedier, på grunn av lover som innskrenker transpersoners rettigheter.

– Når ordstyreren ba meg beklage, ba han meg egentlig om å tie når meg og mine står overfor lover som truer livene våre, skriver Daily Mail.

Resultatet ble bannlysing ut året. Hun kan fortsatt stemme, men ikke delta fysisk under delstatsforsamlingen.

Dette er det siste eksempelet på at lovgivende forsamlinger som domineres av republikanere, bestemmer hva som kan og ikke kan bli sagt, melder CNN.

To uker tidligere ble to demokrater i Tennessee utvist fra forsamlingen for å ha deltatt i en demonstrasjon for strengere våpenlover, melder NTB.

Politikerne brukte megafoner og oppildnet demonstrantene, noe som førte til at de ble utvist fra forsamlingen da det ikke er lov med politiske aksjoner i Representantenes hus i delstaten. Demonstrasjonen skjedde etter en skoleskyting hvor seks mennesker ble drept.

Ifølge nettstedet translegislation.com har 45 lovforslag mot transpersoner blitt innført. 97 forslag har blitt avslått, mens 362 lovforslag fortsatt er aktive. Mange av disse er lagt fram i stater der republikanerne har flertall.

---

Fakta om transpersoner

  • Samlebegrep for personer hvor kjønnsidentiteten og/eller «kjønnsuttrykket» skiller seg fra normen til det kjønnet personen ble registrert som ved fødselen.
  • Transvestitt: En person som mer eller mindre ofte, helt eller delvis kler seg i det «motsatte kjønns» klær og rolle for å føle seg vel.
  • Transkjønnet: Person som føler at han eller hun er født i feil kropp.
  • Transgenderist: En som nærmest konstant lever i det motsatte kjønns rolle uten å forandre sin kropp på kirurgisk eller hormonell måte.
  • Interseksuell: Person som er født med atypiske kjønnsorgan så det ikke går an å bestemme barnets kjønn. En medisinsk diagnose.

---

Mer fra Dagsavisen