Nyheter

Stavanger Røde Kors åpner nytt tilbakeføringssenter

Mange dukket opp på åpningen av det nye tilbakeføringssenteret til Stavanger Røde Kors på torsdag ettermiddag. Her ble det både servert kaker og holdt taler for å feire.

På torsdag åpnet Stavanger Røde Kors (Nettverk etter soning) et tilbakeføringssenter for tidligere straffedømte. Dette er en del av satsingen deres på et stadig mer omfattende ettervern.

– Dette er et så viktig prosjekt fordi vi samlokaliseres så mange aktører under samme tak sånn at deltakerne slipper å gå fra A til B. De får alt her i dette huset, sier Ingrid Neteland til RA.

Stavanger Røde Kors har i sju år jobbet med rus og kriminalitet. Senteret skal være en mangfoldig, hyggelig sosial arena, med et bredt tilbud.

Stavanger Røde Kors Kai Sulonen

Viktig sosialt

Tilbudet er gratis og vil gi tidligere straffedømte en mulighet til å være med på en rekke aktiviteter under ett og samme tak. Blant annet kan de være med på sykling, musikkproduksjon, taco-fredag osv.

– Den sosiale inkluderingen er så viktig for at de skal bli en del av samfunnet og at de skal kjenne at de hører til en plass, sier Neteland.

I tillegg til det sosiale kan de også få hjelp med en rekke andre viktige ting.

– De får hjelp til arbeid, fritid, gjeld og alt som de trenger hjelp til, utenom bolig, sier hun.

Dette skal gjøre det enklere for de tidligere straffedømte å komme inn igjen i samfunnet. Kai Sulonen, som har opptrådt på åpningen, soner til vanlig i Åna fengsel i Rogaland. Han er veldig imponert over tilbudet.

– Personlig er jeg her for å se på hva slags muligheter de har her i Rogaland og jeg har så langt fått et inntrykk av at det er veldig bra her, forteller Sulonen.

Stavanger Røde Kors frivillig

Stort engasjement

Lederen for tilbakeføringssenteret fikk mye ros for sitt harde arbeid. Selv forteller hun at det skal mer enn en person til for at et slikt prosjekt skal gå rundt.

– Vi er mange som har jobbet sammen om dette, sier Neteland.

I tillegg er de avhengige av frivillige for at slike prosjekt skal lykkes. Catharina Eikeland er en av de, og to timer i uken er hun på tilbakeføringssenteret. Her jobber hun med en tidligere innsatt for å gi støtte i en vanskelig tid.

– Jeg jobber med en som mener det er han som skal være takknemlig for den tiden vi har sammen, men jeg tror jeg er like takknemlig for han, for vi har det veldig koselig sammen, fortsetter Eikeland.

Stavanger Røde Kors åpning

Tilbud og finansiering

Stian Estenstad er grunnleggeren av Nettverk etter soning, et tilbud som opprinnelig startet i Oslo, for tidligere straffedømte som er på vei tilbake til et nytt liv. Han forteller at han blir rørt av engasjementet.

– Jeg synes det er så deilig å se at det popper opp Nettverk etter soning andre steder og at det skapes noe helt eget der. Dette er ikke noe kopi av Oslo, dette er noe unikt, sier han.

Målet med tilbakeføringssenteret er å minske forskjellene i samfunnet og kunne bidra med noe positivt for mennesker som er mer vanskeligstilte. I tillegg opplyser Røde Kors at det vil spare samfunnet mellom 20 og 25 millioner, fordi de vil komme ut i arbeidsmarkedet og være skattytere.

Prosjektet er blant annet sponset av Sparebankstiftelsen SR-Bank og Stiftelsen DAM.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen